Elöntött utcák, vízben álló házak

Közel harminc településen okoztak kárt az esőzések, több helyen, kiváltképp Szikszón súlyos a helyzet. Borsod megyében tizenöt embert kellett otthonából kitelepíteni. A Duna felső szakaszán árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tegnap az MTI-nek elmondta: az elmúlt 36 órában mintegy hétszázszor vonultak ki a tűzoltók országszerte, főként az esőzések miatt. Sok helyen a víz elöntötte a pincéket és az utcákat, betört az udvarokra és a lakóépületekbe. Tizenöt embernek kellett elhagynia otthonát - valamennyien Borsod megyeiek -, személyi sérülés azonban sehol sem történt.

Borsod megyében kiváltképp Szikszón súlyos a helyzet, ahol harminc-harmincöt lakóépületbe tört be a víz. Tokaj-Hegyalján is több településen keletkeztek komoly károk, Tállyán borospincék szakadtak be. Hajdú-Bihar és Heves megyében már normalizálódott a helyzet, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont Mezőtúr térségében mintegy félszázra tehető a belvíz miatt károsult lakóingatlanok száma. Kisújszálláson továbbra is harmadfokú belvízvédelmi készültség van, amit a hétfőn lezúdult 71 milliméter esőt követően rendeltek el - mondta Palágyi Gábor polgármester tudósítónknak. Kedden, majd szerdán hajnali négy óráig még intenzíven esett, a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően azonban sikerült az árkokban tartani a vizet. Szerda délelőtt 15 újabb bejelentés érkezett, ezúttal udvarokat, melléképületeket veszélyeztetett a víz. Egy tanyát kéziszerszámokkal kellett megvédeni az elöntéstől. A városban kilenc lakóházat öntött el a víz a veszélyeztetett több mint félszáz lakás közül. A kilencből nyolc már augusztus 5-én is belvízkárt szenvedett. A házakba a padló- és betonrések között alulról tör fel a talajvíz, s a gyenge alapozású vályogépületek hamar megadják magukat.

Békés megyében a szerdára virradó éjszaka 52 alkalommal - legtöbbször Mezőberényben, Gyomaendrődön és Békésen - riasztották szivattyúzni a tűzoltókat, mert a hirtelen lezúdult csapadékot a csatornák nem voltak képesek elvezetni. A kármentési munkálatok tegnap egész nap folytatódtak. Gyomaendrődön közel száz lakóingatlant károsított a szerdára virradó éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadék, Mezőberény utcáinak harmada még vízben állt. Sarkadon egy vályogház lakhatatlanná lett, ezért egy hattagú családot kiköltöztettek. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos tudósítónknak elmondta: több településen kiöntöttek a szennyvízaknák és az emésztőgödrök, ezért ezeken a területeken hatósági fertőtlenítést rendeltek el, a lakosság védőoltását viszont nem találták indokoltnak.

Emelkedik a Duna vízszintje is, a folyó Vének-Dunaremete közötti árvízvédelmi szakaszára és a dunakiliti gátőrjárásra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, az árhullám tetőzése ma várható.

Románia: hét áldozat

Hét ember vesztette életét szerdára virradóra a Románia déli megyéiben tomboló viharok és árvizek következtében. Az özönvízszerű esőzés, a folyók, patakok áradása Románia tizenegy, főleg Kárpátokon túli megyéjében okozott jelentős károkat. Hat jelentősebb országút vált járhatatlanná, több helyen az áradat hidakat rongált meg, szünetelt az áramszolgáltatás. Települések tucatjai vannak továbbra is elzárva a külvilágtól. A fővárost nehezen lehet megközelíteni az Olt völgyén keresztül. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.