A gazdag rab jól él a börtönben

A nem hivatalos adatok szerint Magyarországon 11 ezer helyre mintegy 17 ezer fogvatartott jut. A túlzsúfoltság feszültségeket, konfliktusokat, agressziót vált ki. Ha valaki feláll a négyszemélyes zárkában, a másik háromnak le kell ülnie.

Perge János öt évet töltött el hat különböző büntetés-végrehajtási intézetben, ez idő alatt három évet húzott le egy 12 személyes zárkában, ahol már csak háromemeletes ágyakban fértek el, ez viszont tovább növelte a zsúfoltság érzetét és a mozgás hiányát. Ez utóbbit fegyházban a napi egyórás séta sem kompenzálja. A zárkában egy csap és egy vécé jut a tizenkét emberre.

- Hosszú hónapokra szóló konfliktusokat okozhat a lábszag, a dohányzás vagy a vécé ok nélküli használata - meséli Perge.

Van, aki a "robbantott árunak" nevezett rizsre és tarhonyára panaszkodik, hiszen ezek havonta ötször-hatszor ismétlődnek. Más viszont a kedvezményekkel kapcsolatos zsarolásokat viseli nehezen. Ezzel nem csupán a fegyőrök zsarolhatnak, de a társak is, hiszen pontosan tudják: esetenként elég egy apró fegyelemsértés ahhoz, hogy a kedvezményt töröljék. Ez lehet a körlet nem megfelelő tisztántartása vagy épp egy névtelen levél, melyben szökési tervről számol be a jóakaró. Bár kevés a munkalehetőség, azok a szerencsések járnak jól, akik dolgozhatnak, hiszen ők az elfoglaltság mellett naponta zuhanyozhatnak, mások csak heti két alkalommal. Ebből pedig semmilyen körülmények között nem engednek. Egy, a neve elhallgatását kérő elítélt szerint teljesen érthetetlen, hogy hiába van például nyolc zuhanyrózsa, és hiába folyik mindegyikből a víz, esetenként mondjuk csak egyetlen dolgozó rab fürödhet. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert így spórolnak vízzel. Több helyen tiltják a konditerem rendszeres használatát, ugyanakkor a tanulást, lelki gondozást nem akadályozzák.

A zsúfoltság mellett további gondot okoz a személyzet nem megfelelő iskolázottsága is. Ez némileg érthető, hiszen kevés számú jelentkezőből lehet válogatni, ám a képzetlenség miatt a fegyőrök egy részének gyönge a problémamegoldó és kommunikációs képessége. Ez jobb híján durvasághoz és megalázó helyzetekhez vezet. Ezzel együtt nő a korrumpálhatóság esélye is.

- Ha pénzed van, akkor mindened van - teszi hozzá Perge, s ebben az esetben a "minden" a fegyőrök segítségével becsempészhető mobil vagy telefonkártya, netán drog is lehet. A legszigorúbb, és a belső szabályzatot leginkább betartó fegyőrökből válogatják a rabok által csak bévé-kommandónak nevezett egységet. A gyűjtőben például gyakran megesik, meséli Perge, hogy a kutyákkal járó "kommandó" összepakoltatja a fogvatartottakat, és mindenkit lezavar a "kultúrba" (ez a sporthelyiség benti neve), ahol reggelig "hippelnek", ami benti nyelvről lefordítva annyit tesz: kutatnak, keresnek. Perge társával esett meg, hogy ebédosztás idején rászólt a kommandós kutyájára, amely épp a kondér mellett rázta meg magát. Emiatt a hajánál fogva rángatták át a férfit a gyűjtő két épületét összekötő alagúton.

A történet valódiságát persze nehéz ellenőrizni. Nagy József és Pomozi István - akik már évek óta teljesítenek börtönmissziót a gyűjtőben - úgy véli: a börtönpanaszok jó részéről hamar kiderül, hogy nem jogosak. A börtönmisszióban részt vevők feladata leginkább az elítéltek nyugtatgatása, a konfliktusok elsimítása és a szabadulók életkezdésének segítése. Ez utóbbi szinte lehetetlen vállalkozás. Perge János az idén májusban szabadult, ötezer-ötszáz forinttal a zsebében. Jelenleg elsősorban kéregetésből tartja fenn magát.

A magyar büntetés-végrehajtási rendszer jogi szabályozása alapjaiban megfelel az uniós igényeknek - tájékoztatta lapunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A fogvatartottakkal kapcsolatos bánásmód törvényességi vizsgálata során feltárt eseti hibáktól, hiányosságoktól, valamint a helyenként előforduló helytelen gyakorlattól eltekintve a hazai gyakorlat megfelel a nemzetközi egyezményekben megfogalmazott elvárásoknak. Ez 15 országos és regionális, illetve 17 megyei büntetés-végrehajtási intézetet érint. Az intézetek telítettsége - a büntetőpolitikai intézkedéseknek köszönhető létszámcsökkenés miatt - a korábbi időszakhoz képest valamivel kedvezőbb képet mutat. A tavalyelőtti évi 170 százalékon felüli telítettség ebben az évben 146 százalékra csökkent.

Cella a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben
Cella a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.