Ügynök a Magyar Szigeten

Elvesztette iratait egy titkosszolga a Magyar Szigeten. A Verőcén megrendezett, többnapos szélsőjobboldali rendezvény helyszínén, a takarítás során találtak egy tárcát, benne a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) munkatársának igazolványával, belépőjével, bankkártyájával és fényképével (!). Toroczkai László, az eseményt szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke ebből azt a következtetést vonta le: megfigyelik őket, sőt azt sem zárják ki, bár bizonyítani nem tudják, hogy a titkosszolgálat munkatársai részt vettek az R-Go együttes koncertjét megelőző "provokációban". (Szélsőségesek bekiabálásai miatt az R-Go a kongói-magyar énekesnője nélkül lépett fel.) Toroczkai tegnap bemutatta a sajtónak az iratokat, köztük a megtalált fotót is. Emiatt a szolgálat már vizsgálódik is: ha az valóban titkosszolgát ábrázol, államtitkot képez.

A "nem tiszti rendfokozatú beosztott" szabadidejében, szolgálaton kívül ment ki a Magyar Szigetre augusztus 6-án, "egy általa kedvelt együttes koncertjére" - mondta a szolgálatok illetékese. Azt nem sikerült megtudnunk, vajon az Egészséges Fejbőr, netán a Szilaj Dobcsoport koncertje keltette-e fel a demokratikus szakszolgálat munkatársának érdeklődését, vagy egyszerűen csak a Prónay Pál téren sétálgatott, amikor kedvenc Trianon-nótáját meghallotta. Azzal kapcsolatban, hogy folyt-e titkosszolgálati művelet a szigeten, informátorunk annyit mondott: nyilvánvaló, hogy szélsőséges szervezetek tekintetében a szolgálatok élnek törvényes jogaikkal: adatokat gyűjtenek róluk. Ami pedig az önlebuktató (a vármegyések feltételezése szerint ittas) ügynököt illeti, "kitüntetni biztosan nem fogják", magyarul: felelősségre vonják. Egyébként a történteket az illető jelentette.

Az NBSZ-hez tartozik mellesleg a figyelőszolgálat, amely a többi négy szolgálat kiszolgálója, a megfigyelések lebonyolítója. Persze van más feladata is: a vonatkozó törvény szerint például a biztonsági okmányok védelmi szintjét növelő új okmányvédelmi módszerek kidolgozása.

A megfigyeltek megvizsgálták a megfigyelõ iratait
A megfigyeltek megvizsgálták a megfigyelõ iratait
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.