Riport az al-Dzsazirában - csak egy véletlen találkozás műve

Tisztában vagyok azzal, hogy ezeknek a mozgalmaknak az elképzelései csak egy nagyon szűk réteg nézeteit képviselik a magyar társadalomban, és igazán nem állt szándékomban megsérteni bárkinek az érzéseit - nyilatkozta lapunknak az a rendező, akinek a magyarországi radikális csoportokról készített filmjét az al-Dzsazira sugározta.

Nem vallási vagy politikai megfontolásból, hanem csak egy véletlen találkozásnak köszönhetően készült éppen a radikális nacionalista csoportokról riportfilm Magyarországon - állította lapunknak Alaa Mahgob független rendező, akinek az Új Pártok Magyarországon című műsorát a múlt pénteken sugározta az al-Dzsazira katari székhelyű hírtelevízió.

Az egyórás programban, mint arról már beszámoltunk, olyan pártok, mozgalmak képviselői szólaltak meg, mint a Vér és Becsület, a Jobbik Magyarországért és a Magyar Jövő Csoport, és a nyilatkozók - többek között Bácsfi Diána - nyíltan éltették Hitlert, Szálasit és a fasizmust, beszéltek arról, hogy Magyarországon milyen befolyása van a zsidóságnak, továbbá a magyar oktatás szándékos szétveréséről és hazánk uniós tagságának hátrányairól beszéltek.

Mahgob elmondása szerint ő korábban nem is hallott ezekről a csoportokról, csak egyik magyarországi útja során lett figyelmes a radikális mozgalmak utcai demonstrációjára, amelyet számos televízió-állomás filmezett. A helyszínen a nacionalista csoportok több tagja is odament hozzá, és miután megtudták, hogy az al-Dzsazirának dolgozik, megkérdezték, hogy elmondhatnák-e véleményüket, nézeteiket.

- Tisztában vagyok azzal, hogy ezeknek a mozgalmaknak az elképzelései csak egy nagyon szűk réteg nézeteit képviselik a magyar társadalomban, és igazán nem állt szándékomban megsérteni bárkinek az érzéseit. Én nagyon szeretem Magyarországot és a magyar embereket - nyilatkozta Mahgob. - Mindössze arról van szó, hogy az al-Dzsazira programja, az Álláspont éppen a világ különböző tájain élő kisebbségi csoportok nézeteit mutatja be. Pontosan ezért ebben nem kiegyensúlyozott vagy általános nézőpontok, hanem sokszor akár egy teljesen jelentéktelen kisebbség véleménye nyilvánul meg. Hogy az emberek lássák: ilyen is van.

Ami a nyilatkozók névtelenségét illeti, Mahgob azt állítja: ő minden megszólaló nevét elküldte a tévéállomásnak, amely talán a fordítás feliratozása miatt, technikai okokból nem tüntette fel azokat a műsorban. Továbbá: ellentétben azzal, amit korábban írtunk, a MIÉP képviselője nem szerepelt a műsorban, hanem egy másik riportalany tett említést a párt ifjúsági szervezetéről.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Toroczkai László tegnap úgy nyilatkozott: nem tudott arról, hogy a riportot az al-Dzsazirában adják le, miként arról sem, hogy az összeállításban szerepel majd Bácsfi Diána. Ha erről értesül, nem járult volna hozzá nyilatkozatának adásba kerüléséhez. Szintén egy Bácsfi Diánához kapcsolódó hír, amit a Magyar Hírlap tett közzé: nemzetiszocialista világnézete miatt elutasította a magát hungarista vezérnek tartó nő felvételi kérelmét a Károli Gáspár Református Egyetem. Bácsfit azután tiltották ki két évre az ELTE-ről, hogy szabálysértési és büntetőeljárások indultak ellene. A Károli egyetem dékáni határozata szerint Bácsfi tanai összeegyeztethetetlenek a keresztény világnézettel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.