Iraki bevonulás: brit háborús özvegyek az igazságért

Bírósághoz fordultak szerdán beadványukkal az Irakban elesett tizenhét, illetve egy öngyilkosságot elkövetett brit katona hozzátartozói szerdán, azt követelve, hogy indítsanak független vizsgálatot a háború törvényességének megállapítására.

Az érintett családok ügyvédjei azt kérték a londoni bíróságtól, hogy vizsgálja felül a brit kormány által még májusban hozott döntést, amellyel elutasította a független vizsgálat megindítását a 2003 tavaszán amerikai vezetéssel kezdett iraki háborúról. Arra hivatkoznak az ügyvédek, hogy a jelenleg hatályos emberjogi törvények értelmében független vizsgálatnak kell indulnia, ha Nagy-Britannia háborúba lép.

Reg Keys, az egyik család ügyvédje a sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a családok most nem lennének a bíróságon, "ha Irakban találtak volna tömegpusztító fegyvereket". A halott brit katonák hozzátartozói azt akarják, hogy a bíróság hallgassa meg Tony Blair kormányfőt, Peter Goldsmith legfőbb ügyészt, Geoff Hoon akkori védelmi minisztert és Jack Straw külügyminisztert. A várakozások szerint az első bírósági meghallgatásra szeptemberben kerül sor.

A családok májusban kérték a miniszterelnöktől a független vizsgálat megindítását, de elutasító választ kaptak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.