Újra Pestre mennek a gazdák

Több ezer gazda indul pénteken és szombaton Budapestre a Felvonulási térre a Magosz szervezésében. Az ezúttal traktorok nélkül érkező gazdák most nagygyűlést és főzőpartit terveznek.

Öt-tízezer gazdát vár az ország minden tájáról a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) augusztus 19-20-i budapesti rendezvényére. Ezúttal arra készülnek, hogy megvendégelik a fővárosiakat a Felvonulási téren a magukkal hozott alapanyagokból főzött ételekkel. - Olyan ízekkel ismertetjük meg a fővárosiakat, amelyek nem találhatóak meg az áruházláncok silány tucatáruiban - jelentette ki Bagi Béla, a Magosz alelnöke. A szövetség a magyar termékek határozottabb védelmét várja a kormánytól, legalább anynyit, amennyit a környező országok megtesznek termelőik érdekében. Emellett a szövetség szeretne részt venni az élelmiszerek minőség-ellenőrzésében is.

A tavaszi gazdademonstráció helyszínén már pénteken megkezdődik az ökörsütés, 20-án ökumenikus istentiszteletre és a tavaszi gazdademonstrációt lezáró megállapodást értékelő nagygyűlésre kerül sor. Négy traktor is érkezik a térre, de csak szimbolikus emlékeztetőként. Bagi Béla szerint bár a megállapodás teljesítését hétről hétre értékelték, eddig nem volt mód arra, hogy ezt a tagsággal közvetlenül megbeszéljék. - Bárki elmondhatja tapasztalatait, és napirendre kerülnek az azóta felmerült gondok is, mint például az, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztőkkel az idény közepén sorra bontják föl szerződéseiket a nagykereskedők, így a gazdálkodók egyéni értékesítésre, tárgyalásokra kényszerülnek az áruházláncokkal - tette hozzá az alelnök. Kérdésünkre elmondta, jelenleg is zajlik azon gazdák periratainak összeállítása, akik elmaradt támogatásaik miatt akarják perelni az államot.

A Magosz szerint a tavaszi demonstrációt lezáró megállapodásnak eddig csak egy része teljesült maradéktalanul, van, ami részben, s van olyan pont is, amely egyáltalán nem. Utóbbira példaként a gabonatárolók építésére fölhasználható pályázat kiírását említette az alelnök. - Az intervenciós felvásárlás eddigi tapasztalatai szerint szükséges, hogy a termelőknek saját raktáraik legyenek, és a nagyobb logisztikai csomópontok közelében állami tulajdonú tárolók létesüljenek - jelentette ki. Elmondása szerint a gabona betakarítása befejeződött: összesen 5,1 millió tonna búza termett, az intervenciós minőséget azonban a rossz időjárás miatt ennek alig a fele éri el. Raktározási problémák, illetve az intervenciós szállítás lassúsága miatt sok termelő kénytelen volt 15-17 ezer forintos tonnánkénti áron eladni terményét. A szabad piaci árak emelkednek ugyan, de még mindig nem érik el a minisztérium által meghirdetett 20 500 forintot. A gazdákat az is nyugtalanítja, hogy a tavalyi kukorica még mindig a raktárakban van, ugyanakkor erre az évre is jó termést, 8-9 millió tonnányit várnak.

Kódexet írnak az élelmiszer-ágazatra

Az élelmiszeripar szereplőire vonatkozó etikai kódexet dolgoznak ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedelmi láncok a minisztérium vezetésével; ez az elvárható piaci szabályokat tartalmazza - jelentette be Gráf József. Az agrárminiszter kedden tizenkét kereskedelmi lánc vezetőjével folytatott megbeszélést. Ezt követően kijelentette: a tárca továbbra is szigorúan fog fellépni a gyenge minőségű, hamis és "áltermékekkel" szemben. Gráf József elmondta, hogy az etikai kódex alapszövege egy hónapon belül összeállhat. A minisztériumnak a kódexet megsértők ellen szankcionálási lehetősége nem lesz, de évente pontozással értékelik a kódex betartását, és nyilvánosságra hozzák ennek eredményét. (MTI)

Tavasszal maguknak fõztek, most a fõvárosiakat vendégelik meg
Tavasszal maguknak fõztek, most a fõvárosiakat vendégelik meg
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.