Malom Központ: perek közben, átadás előtt

Augusztus 25-én nyílik meg Kecskemét belvárosában a botrányos körülmények között felépült Malom Központ. Az építkezés körüli jogviták nem fejeződtek be, az építkezés leállítását többször kezdeményező ügyészség bíróság elé viszi az ügyet.

A tizennégy hónap alatt elkészült, csaknem tízmilliárd forint értékű Malom Pénzügyi, Kereskedelmi és Szórakoztató Központ megnyitására készülődnek a befektetők Kecskeméten. A projekt megvalósítása eleinte zökkenőmentes volt, de amikor a befektetők tervezőirodát váltottak, a megyei építészkamara tiltakozott, mert úgy vélték: a mélygarázsokból és négy kereskedelmi szintből álló, több mint negyvenezer négyzetméteres épületegyüttes nem illeszkedik a környezethez. Néhány, a városvezető koalícióban lévő polgári képviselő is élesen tiltakozott a készülő beruházás ellen. A beruházók azonban megkaphatták az elvi építési engedélyt. Az elmérgesedő csatározás nyomán a várost 1998 óta vezető polgári koalíció megvonta a bizalmat Szécsi Gábor polgármestertől, aki ezután maga mellé állította a szociálliberálisokat, majd néhány párttársát átcsábítva, újra többséget szerzett. A városvezető támogatta a beruházást.

A tiltakozók nem adták föl: a megyei főügyészséghez fordultak. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azonban mindent rendben talált, így a fellebbezések után a panaszok a Legfőbb Ügyészséghez kerültek, amely új vizsgálat lefolytatására utasította a megyét. Ezt követően a megyei főügyészség óvást nyújtott be az elvi engedély ellen, és kezdeményezte az építkezés leállítását, de a kijelölt Pest Megyei Közigazgatási Hivatal ezt elutasította. Míg a jogi csatározás zajlott, a befektetők megszerezték a végleges építési engedélyt, amely ellen több civil szervezet panasszal élt. Ez utóbbi esetben a Legfőbb Ügyészség nyújtott be többpontos óvást az építési engedély kiadásával kapcsolatban, amelyet nemrégen a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal elutasított.

Mivel a közigazgatási hivatal határozata ellen nincs mód fellebbezni, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség és a Legfőbb Ügyészség is bírósághoz fordul jogorvoslatért. Mindeközben Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is bírálta a beruházást, és fegyelmi eljárást javasolt a város jegyzője ellen. Ezt a képviselő-testület elutasította, a beruházók pedig hitelrontásért személyiségjogi pert indítottak ellene, egyben százmillió forint nem vagyoni kártérítést követelnek hivatalától. Lenkovics válaszul hivatali visszaélés címén feljelentette Kecskemét címzetes jegyzőjét, aki ellen a nyomozás még nem kezdődött el, mert a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be.

Fekete Csaba, a beruházó ES Invest Kft. egyik tulajdonosa és a cég jogásza tudósítónknak azt mondta: a beruházás törvényes. Hozzátette: állnak az előttük álló perek elébe, de azoknak nincs kihatásuk a központ augusztus 25-i megnyitására. Mint megtudtuk, az üzletközpont használatbavételi engedélyeit két környezetvédelmi csoport is megfellebbezte, ezért azok még nem jogerősek.

Az épület kész, a viták még folynak
Az épület kész, a viták még folynak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.