Gigantikus misék a katolikus fiatalok találkozóján

A németországi Észak-Rajna-Vesztfáliatartomány három városában misékkel kezdődött meg a katolikus ifjúsági találkozó: Kölnben és Düsseldorfban két, egyenként több mint 50 ezer embertbefogadó futballstadion volt a színhely, Bonnban az egyetem előtti rét,ahol százezer ember fér el.

A központi rendezvények színhelye Köln, a legnagyobb német érsekség központja, ahova 400 ezer fiatal jelentkezett be közel 200 országból, köztük több mint háromezer magyar is, az anyaországból és a határon túlról.

A magyar fiatalok tizennégy magyar egyházmegye, lelkiségi mozgalmak, közösségek által szervezett zarándokcsoportokban vesznek részt a találkozón. A többi fiatalhoz hasonlóan ifjúsági szállásokon, családoknál, sátortáborokban laknak.

A legnagyobb zarándokcsoport százezer tagú, Olaszországból érkezett. Száz magyar önkéntes is segíti a találkozó zavartalan lebonyolítását, a fiatalok tájékoztatását, az ételosztást, a programok előkészítését.

A katolikus ifjúsági találkozók sorát a néhai II. János Pál 1984-ben indította el azzal a céllal, hogy a fiatalok egymás tapasztalataiból merítve megerősödjenek a hitben. A találkozókat két-három évente rendezik meg a világ nagyobb városaiban, a világtalálkozók közötti években ifjúsági világnapot rendeznek Rómában, a húsvétot megelőző virágvasárnapon.

Még II. János Pál választotta a kölni világtalálkozó mottóját, Máté evangéliumából: "Eljöttünk, hogy hódoljunk neki." II. János Pál 1984-ben keresztet is ajándékozott a katolikus világifjúsági találkozóknak, amely, német földön százezer kilométert megtéve, megérkezett Kölnbe.

XVI. Benedeknek ez lesz az első külföldi útja, és a római katolikus egyház feje Kölnben, külföldön először keres majd fel zsinagógát. Más felekezetek képviselőivel is találkozik, látogatását szabadtéri mise zárja le, amelyre közel egymillió embert várnak. A pápa a tervek szerint csütörtökön érkezik Kölnbe, végighajózik a Rajnán, a kísérő hajók egyikén, az Európa-hajón a magyar fiatalok képviselője is helyet kapott.

Karl Lehmann bíboros, a német katolikus egyház feje a nyitó napon úgy nyilatkozott, hogy Kölnben nem várható kezdeményezés XVI. Benedektől a református egyházhoz való közeledés kérdésében, ezt nem teheti meg itt. Lehmann szerint a katolikus egyháznak bizonyos szexuáletikai kérdéseket újra kell gondolnia, különben az a veszély leselkedik rá, hogy az emberi élet egy fontos területén nem talál majd meghallgatásra. A német meleg és leszbikus szervezetek azt követelték a pápától, hogy folytasson nyílt párbeszédet a homoszexualitásról.

Gerhard Schröder kancellár üdvözölte a kölni rendezvényt. Azt mondta, hogy náluk a családban az ökumenizmus a mindennapi gyakorlat része. Ő maga protestáns vallású, felesége katolikus, a gyerekeket katolikus szellemben nevelik. Mint mondta, elfoglaltsága miatt ritkán jár templomba, ha templomba megy, feleségével együtt megy.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.