Gyerekmentő inkubátor már Szekszárdon is

A Dél-Dunántúli Régióban Pécs és Dombóvár után Szekszárdon is inkubátort helyeztek el a megyei kórház portáján azoknak az újszülötteknek a megmentésére, akiket az anyjuk nem kíván felnevelni.

"Az inkubátorhoz a kormány programja keretében díjmentesen jutott a kórház. Az orvosi szakma, gyermekgyógyászok, szülészek, nőgyógyászok pozitívan fogadták a lehetőséget" - közölte Schultz Károly, a gyermekosztály főorvosa a helyszínen bemutatva az elhelyezés körülményeit.

Elmondta, hogy az inkubátorhoz külön bejáraton juthatnak be az anyák, és függönnyel elzárt fülkében helyezhetik el a nem kívánt csecsemőt, majd a falra erősített tájékoztató szerint egy csengő megnyomásával értesíthetik az újszülött osztály dolgozóit. A fülkében felirat jelzi, hogy a csecsemő elhelyezése nem számít bűntettnek.

A kórház feladata, hogy megfelelő ellátásban, ápolásban részesítse az újszülöttet, akit visszakérhet és hazavihet az anyja, amennyiben jelentkezik érte hat héten belül. Ezt követően azonban a gyermekét lemondó nyilatkozata nélkül örökbe adhatja a gyámügy. Az országban az eltelt kilenc év alatt létesített, összesen tizenegy inkubátorban elhelyezett 34 újszülöttért egyetlen anya sem jelentkezett.

Tolna megyében tizenöt év alatt két újszülöttet hagyott el az anyja, egy csecsemőt a kórházban hagytak, egyet pedig szemetes kukából mentettek ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.