Írország nem léphet be a közös európai haderőbe

Írország semlegességi politikájába ütközik az Európai Unió közös katonai csapataiban való részvétel, ám a dublini kormány azon dolgozik, hogy elgördítse a részvétel útjában álló törvényes akadályokat. 

Szeptember végéig elkészül az ír kormány javaslata, amely a semlegességi politika dacára lehetővé tenné, hogy ír katonai csapatok is részt vegyenek a közös uniós kezdeményezésekben. A közös hadseregben való részvétel alkotmányos akadályait egy bizottság vizsgálja, a részvétel minden valószínűség törvényhozási lépést igényel. Willie O’Dea védelmi miniszter szerint jelenleg a részvétellel együtt járó egész sor tevékenység törvénytelen lenne. 

A közös hadseregben részt vevő idegen csapatok katonái a mai ír jogszabályok szerint nem tehetnék a lábukat Írország földjére. A védelmi miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra a hármas zárrendszerre, amelyet a Nizzai Szerződést elutasító ír referendum után vezettek be. Eszerint az ír csapatok bármely megmozdulásban való részvételét előbb az ENSZ-nek, majd a kormánynak, végül az ír parlamentnek jóvá kell hagynia. 

A jogi problémák megoldására az ír kormány szeptember végére készíti el javaslatait. 

A mintegy 1500 fős európai hadsereg létrehozásáról 2004 végén döntöttek. Vészhelyzetben - és a tagországok egyhangú jóváhagyásával - a csapatoknak tíz napon belül bevetésre készen kellé állniuk. (eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.