Rajthoz készülnek Demszky kihívói

Október közepéig kell megneveznie az MSZP-nek főpolgármester-jelöltjét - legalábbis a párt második legfontosabb döntéshozatali fóruma, a budapesti küldöttértekezlet így döntött tavaly decemberben. Hivatalos jelölt tehát pillanatnyilag még nincs.

Vannak azonban olyan szocialista politikusok, akikről nehéz nem feltételezni, hogy ne akarnának jövőre Demszky Gábor kihívójaként fellépni. Közöttük is a legaktívabb Horváth Csaba, a II. kerület polgármestere, aki országgyűlési képviselőként többek között a kormányzati lakáspolitikával foglalkozik, és aki nem riad vissza a látványos - de erősen kampányszagú - akcióktól: ha kell, hőlégballonon emelkedik a város fölé sajtótájékoztatót tartani, polgármesteri kerekasztalt szervez, vagy éjszaka járőrözik a városban, persze sok kamera társaságában.

- A párt budapesti alelnökeként, valamint az MSZP Budapest-programja felelőseként feladatom, hogy összfővárosi problémákkal foglalkozzak - mondta lapunk érdeklődésére a politikus. Hangsúlyozta: a pártban jelenleg nem Demszky Gábor kihívóját keresik, hanem a Budapest-program készítése és népszerűsítése folyik. Ez folyamatos munka, és független attól, hogy végül kit indít főpolgármester-jelöltként az MSZP - nyomatékosította.

Az MSZP azt szeretné elérni, hogy a 2006-os önkormányzati választásokon a szavazócédulán már egyetlen, az SZDSZ-szel közös jelölt neve szerepelne. A személyről pedig az országgyűlési választás után lehet korrekt együttműködési megállapodást kötni - tette hozzá. Addig az MSZP mindenképpen önálló főpolgármester-jelöltet is akar állítani, és rajta keresztül bemutatni, hogy "lehetséges egy, a mainál kreatívabb és dinamikusabb városvezetés". Vagyis a szocialisták maguk is felkészülnek a választásra, a fővárosi program összeállítása már egy éve elindult. Az MSZP-nek most - a politikus szavaival élve - "történelmi esélye" van arra, hogy időben és sikerrel mutassa be saját főpolgármester-jelöltjét és programját.

A szocialisták 2006 után is az SZDSZ-szel kötendő koalícióban gondolkodnak. Horváth Csaba szerint nem a közös jelölt személye számít, hanem az, hogy folytathassa munkáját a Budapestet irányító MSZP- SZDSZ-koalíció, amelyben szerinte van még kellő kreativitás és fantázia.

Korábban Demszky lehetséges kihívójaként emlegették Molnár Gyula XI. kerületi polgármestert, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapest-ügyi különmegbízottját. Molnár azonban már az év elején jelezte: nem akar főpolgármester-jelölt lenni, fontosabbnak tartja Újbuda vezetését.

A lehetséges jelöltek között szokták említeni Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét, de lapunk információi szerint a jórészt csak a városrészben ismert politikusról van szó.

Úgy tudjuk, a szocialista párton belül korábban felmerült, hogy országosan ismert politikust, közéleti személyiséget indítanak főpolgármester-jelöltként. Szocialista forrásaink szerint a kérdés az, hogy - az országgyűlési választások eredményének tükrében - kit tartanának hitelesebbnek a budapesti választók: olyasvalakit, aki nem kötődik szorosabban Budapesthez, vagy egy, a kerületi politikában bizonyított várospolitikust?

Az SZDSZ félhivatalos jelöltje továbbra is Demszky Gábor, aki az újbóli indulását firtató kérdéseket rendre elhárítja. Arra hivatkozik, hogy a kampány csak 2006 őszén kezdődik, addig pedig ő inkább dolgozik. Korábban felmerült, hogy Kóka János gazdasági miniszter is esélyes főpolgármester-jelölt lehetne, de ezt egyik érintett fél sem erősítette meg.

A Fidesz is megvárja a főpolgármester-jelöléssel a 2006-os országgyűlési választásokat. Lapunk úgy tudja, e posztra esélyes lehet Deutsch Tamás korábbi fővárosi frakcióvezető - ellene szól, hogy Budapesten a legutóbbi választásokon nem szerepelt jól. Jelöltként emlegetik a kevésbé ismert Cselovszki Zoltánt, a párt Új Budapest Központjának vezetőjét is, aki az Orbán-kormány idején a műemlékvédelmi hivatalt vezette. Nem zárható ki a versenyből az Orbán Viktor által személyesen megdicsért budapesti elnök és frakcióvezető, Kupper András sem. Esélyeit az ronthatja, hogy vele azonos nevű nagybátyja a főváros legnagyobb parkolási cégének - a Centrum Parkoló Kft. - a tulajdonosa. Úgy tudjuk, az esetleges jelölés ügyében a Fidesz megkereste Tarlós István óbudai polgármestert is, ő azonban lapunknak nem nyilatkozott a kérdésről.

Katona Kálmán személyében az MDF is önálló főpolgármester-jelöltet állít - adta hírül lapunk korábban, amit a párt politikusai nem cáfoltak, de nem is erősítettek meg.

Horváth Csaba, a II. kerület polgármestere az esélyes fõpolgármesterjelölt-jelöltek közé tartozik
Horváth Csaba, a II. kerület polgármestere az esélyes fõpolgármesterjelölt-jelöltek közé tartozik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.