Vízbe dobták az emlékezés vascipőit

Az eltűnt dunaparti vascipők közül kettőt a Dunában talált meg egy járókelő. A három hete megrongált emlékmű darabjait tehát nem ellopták, hanem egyszerűen a vízbe dobták.

A Cipők a Duna-parton című kompozíciót három hónappal ezelőtt avatták fel a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti partszakaszon. Az alkotás hatvan pár korhű, vasból készült lábbeliből áll, amely az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatoknak állít emléket. Az emlékhelyet néhány hete rongálták meg. Három cipő eltűnt, egy továbbit pedig megpróbáltak lefeszíteni.

Angel Attila megbízott bűnüldözési alosztályvezető lapunknak elmondta, hogy július 18-án, reggel kilenckor az úgynevezett preventív ellenőrzés során még mindent rendben találtak a járőrök, két óra múlva azonban három cipő hiányzott. A rongálás feltehetőleg ezalatt történt. Még aznap nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen rongálás miatt, amely most is folyamatban van - tájékoztatott a főhadnagy. Használható videofelvétel nem készült, a környéken felszerelt térfigyelő kamerák nem fogják be a parti részt. Időközben viszont annyira leapadt a Duna szintje, hogy egy járókelő két cipőt megtalált a vízben. Így már csak egyetlen vascipő hiányzik. A főhadnagy szerint a motiváltság "egyszerű" garázdaság volt, melyhez mindenképpen egy erősebb szerszámra is szükség volt. Az alosztályvezető tájékoztatása szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a rasszista indíttatás nem állapítható meg.

Pauer Gyula szobrászművész közölte: az, hogy a cipők a Dunából előkerültek, már nem rágalmazás és nem gyanú. Ez már tény. Az emlékművet nem haszonszerző céllal rongálták meg.

A Dunában találták meg a lefeszített alkotás darabjait
A Dunában találták meg a lefeszített alkotás darabjait
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.