Politikai pirotechnika

A Fidesz szerint a kormány veszélyezteti az augusztus 20-i tűzijáté-kokra kilátogató családok biztonságát. A párt országgyűlési képviselője, Dobó László tegnapi bejelentése szerint kockázatos, hogy a tűzijátékot az a cég rendezi, amelyik a 2003-ast, amikor is a Gellért-hegy több helyen kigyulladt, és tűz ütött ki egy uszályon is.

Nyakó István, az MSZP szóvivője válaszként kijelentette: a jövő hét végére jó pihenést kívánnak azoknak is, akik a Fidesz mindennapi sajtótájékoztatóinak témáit megálmodják, hiszen jól látszik, hogy augusztus 14-ére kifogytak a témákból.

A Fidesz mindazonáltal felkéri a kormányt, hogy fordítson nagyobb figyelmet a tűzijáték rendezésére, ne rontsa el az ünnepet. "Jó lenne, ha nem égnénk le ismét a tűzijátékkal sem fizikai, sem kulturális értelemben" - közölte Dobó.

A két évvel ezelőtti tűzijáték valóban nem volt szokványos. Az egyik uszályon tűz ütött ki, és megelőzendő a bajt, gyorstüzeléssel ki kellett lőni az összes ott lévő rakétát. Egy teherautó készlete helyben felrobbant - a Gellért-hegyi víztározó bejáratát megsebesítette, de ember nem sérült meg. Több kisebb tűz is fellángolt a Gellért-hegy előre lelocsolt oldalán, bár ezek is csak izgalmat okoztak, bajt nem. A mentők jelentése szerint 10-12 könnyebb sérülés történt akkor az augusztus 20-i tűzijáték idején a fővárosban. Nem volt köztük egyetlen égésből fakadó sem.

Mindemellett nem lehet azt mondani, hogy a legkönnyedebb tűzijáték lett volna a két évvel ezelőtti. A Fidesz mostani nyilatkozata viszont azokat a véleményeket idézi, amelyek szerint kicsit piromániásak vagyunk. New York például a legnagyobb tűzijátékát megoldja húszegynéhány-ezer rakétával, mi több mint negyvenezret szoktunk kilőni. Egymásra is jut. Igaz, végletesek is vagyunk. A Fidesz által rendezett millenniumi tűzijátékot a köd miatt például nem látta senki. A mostani koalícióé pedig lángolt. Hamarosan kiderül, van-e középút.

Gecse István pirotechnikus, a 2003-as tűzijáték látványtervezője annak idején azt mondta: "a pirotechnika mindig veszélyes, mindig kiszámíthatatlan, ez a sajátossága, ezért szeretjük, ezért szép". Akárcsak a politikai pirotechnika.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.