Ami a pártok csövén kifér: Tokaj kontra K & H - ki hazudik?

Némi változás érzékelhető az amúgy is egyre inkább személyiség-központúvá váló politikai küzdelemben. A nyári politikai szezont eddig lényegében a két "nagyvad" ügyei, vagyis a Gyurcsány, illetve az Orbán család meggazdagodásának feltárására párhuzamosan felállított vizsgálóbizottságok "töltötték ki". A kommunikációs súlypont az Orbán-szőlők történetére kezd áthelyeződni, ami a legnagyobb ellenzéki pártot arra késztette, hogy "rakétáit" (ahogy egy vezető fideszes politikus fogalmazott) az Orbán-ügyben bizonyító erejű információkat nyilvánosságra hozó szereplőire fordítsa, tegnap lapunk közléseivel bővítve a támadott kört.

Korábban a szőlőbotrányt kirobbantó újságíró, Rajnai Attila önkormányzati szerződéseit szellőztették meg, majd az ügy parlamenti vizsgálóbizottságának elnöke, Molnár László hiteltelenítésével folytatták. Ezzel persze magas labdát ütöttek le a fideszesek, hiszen az MSZP-nek "sikerült" egy gazdasági bűncselekmények miatt, illetve okirat-hamisításért jogerősen pénzbüntetésre ítélt képviselőt állítani a testület élére. A legfontosabb dokumentumokat kiszivárogtató Mayer Aranka lakásügyének "kinyomozása" is ide sorolható. Ezek után - tegnap - a Népszabadság vált célponttá, mivel az ügyben szintén érdemi információkat közölt. A lapunk birtokába került dokumentumok ugyanis azt bizonyították, hogy a fideszes állításokkal szemben az Orbán Viktor feleségének résztulajdonában álló Szárhegy-dűlő Kft. mégiscsak eladott szőlőt 2,7 millió forintért az állami Tokaj Kereskedőház Rt.-nek (TK), amely - jelentős részben éppen szőlőfelvásárlásra - négymilliárd forintot kapott az államtól az Orbán-kormány idején. Ide tartozik, hogy a Népszava által közölt információk szerint az akkor szokásos kilónkénti hetvenforintos ár helyett száz forintért.

A szőlőbotrány folytatását illetően tegnap Török Zsolt, az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság MSZP-s tagja adta meg a következő heteket feltehetően meghatározó hangot, amikor sajtótájékoztatóján feltette a kérdést: "Akkor most ki hazudik?"

Orbán Viktor és kancelláriaminisztere, Stumpf István (aki a kormánynál indítványozta annak idején a TK támogatását) valóban olyan kisstílűek (sic!) voltak-e, kérdezte, hogy akkor juttattak több milliárd forintot a TK-nak, amikor "a saját szőlőjük, saját családtagjaik, saját holdudvaruk és az egész klán szőlőjének felvásárlására kellett pénz"? Török ezzel arra utalt, hogy Stumpf Miklós (Stumpf István unokatestvére) és családja is több mint 30 millió forintért adott el szőlőt a TK Rt.-nek. "Sokan vetik fel" Török szerint: nem biztos, hogy Orbánnak ezek után is közszereplőként kellene tevékenykednie.

Ezek után szólalt meg (közlemény formájában) Révész Máriusz Fidesz-szóvivő, illetve a kereskedőház volt vezetője, Szabó Csaba. Mindketten a Népszabadságot, és persze az MSZP-t szapulták, amiért - szerintük - a céljuk azonos: Orbánék lejáratása, nem pedig a valóság feltárása. Ami pedig a valóságot illeti: a Népszabadság érdemi állításait mindketten megerősítették...

Korábban a fideszes Répássy Róbert tagadta ugyanis, hogy az Orbán család érdekeltségébe tartozó kft. is eladott volna szőlőt az állami tulajdonú kereskedőháznak. "Gyurcsányék már megint hazudnak", mondta akkor a vizsgálóbizottság ellenzéki tagja (erre utalt Török, amikor azt kérdezte: ki hazudik?). Révész Máriusz közleményének utolsó mondatában olvashatjuk: "Répássy úr valószínűleg tévedett, amiért, ha hazajött a szabadságáról, nyilván elnézést fog kérni az érintettektől". Révész szerint amúgy "ha van sapka Orbán Viktoron, az a baj, ha nincs, akkor az". Révész lapunk munkatársát is kitüntette figyelmével, megkérdezve, hogy vajon mikor foglalkozik Gyurcsány és Medgyessy barátaihoz köthető üzletekkel. Szabó Csaba pedig a következőket írta: "a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-
Tokaj-Hegyalja Kft., mint másik 3628 hegyaljai vállalkozás 2 730724 forint értékű, megfelelő minőségű szőlőt adott át a Tokaj Kereskedőház Rt. részére". (Ezt írtuk mi is, azzal a különbséggel, hogy - a TK jelenlegi vezetőjének vizsgálóbizottsági meghallgatását idézve - cikkünk gyenge minőségű szőlő eladásáról szólt. Szabó Csaba tehát az utódját cáfolja.)

Szabó mellesleg kiszámolta, hogy a kft.-től vásárolt szőlő értéke a 2000-es vásárlásoknak mindössze 0,2 százaléka. Az ügylet relativizálása annyiban hibádzik azonban, hogy Szabó Csaba "elfelejtette" hozzáadni a kft. tagjai által személyesen, illetve a Stumpf rokonok által eladott szőlő összességében több tízmillió forintos értékét (így ugyanis nagyságrenddel nagyobb szám jött volna ki). Viszont így legalább kiderült, hogy 2000-ben összesen 1,2 milliárd forintot költött szőlőfelvásárlásra a kereskedőház. A TK volt igazgatósági elnöke azt is kifogásolja, hogy lapunk négymilliárd forint állami támogatásról írt, holott ők négymilliárd forint tőkejuttatást kaptak az államtól. Amiből tehát jutott Fidesz-közeli szőlők felvásárlására is. Ennél nem állít többet senki, mi sem.

Ami az ügyek politikai szálát és a tegnapi sajtótájékoztatót illeti: úgy fest, hogy miközben a szocialisták világos vonalvezetéssel fordulhatnak az Orbán-szőlők felé, a másik oldal - pedig szándékai világosak - mintha kevésbé találná az ütőkártyát. A Gyurcsány-Apró-érdekkör vizsgálatára létrehozott bizottság legutóbb a Balassagyarmati Fémipari Kft. 1995-ös privatizációjával foglalkozott volna. De nem a kormánypárti képviselők távolléte akadályozta meg elsősorban a kommunikációs haszonszerzést, hanem az, hogy az évtizedes és igencsak bonyolult privatizációs történetek jobboldali üzenete nehezen megy át a rivaldán. A jelek szerint a Fidesz vált is. A kormányfő múltjáról a finiséhez közeledő brókerbotrányra. Legalábbis erre utal, hogy Demeter Ervin csütörtökön ismét a K&H-ügyre fordult, és a Britton-székház előtt mutatott be egy szerződést, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a belügyminiszter férje ügyvédi irodájának - korábbi állításával szemben - mégiscsak volt kapcsolata a Kulcsár-ügyben a gyanú szerint vastagon érintett kft.-vel. Akárcsak a tokaji szőlők esetében, itt sem értékeli le az állítást, hogy adott esetben mindössze ötszázezer forintos üzletről van szó, hiszen a tét az érintettek szavahihetősége.

Ez a front eddig is eredményesebben volt harcolható a Fidesz számára, hiszen Kulcsár vallomásai jószerével csak a baloldalhoz köthető személyeket érintették. Más kérdés, hogy onnan előbb-utóbb visszakérdezhetnek, most például azt, miként értelmezhető az a mondat, amellyel a stop.hu által közölt kihallgatási videón Kulcsár az őt kihallgató ügyészekhez fordul: "Na jó, ezt még elmondom, és akkor elmegyünk kajálni."

A célkeresztben Tokaj és a borok
A célkeresztben Tokaj és a borok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.