Ateisták egyháza?

Figyelem, az alábbi cikk vallási érzékenységet sért, nyomokban szélsőséges elemeket is tartalmazhat! Csak tizennyolc éven felülieknek és istentagadóknak ajánlott! Amúgy pedig: egyetért ön azzal, hogy emlékművet állítsanak a kereszténység áldozatainak? És azzal vajon egyetért-e, hogy a templomok csak akkor kapjanak műemléki besorolást és költségvetési támogatást, ha az egyház örökre lemond róluk az állam javára? Továbbá: legyen külön ateista tévé és rádió?

Szellemi agytröszt, teljes mértékig képzett ateista - egyik ismerőse ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmembe a Magyar Ateista Egyház létrehozásán fáradozó Bodnár Attilát. A 46 éves budapesti férfi még nem látja elérkezettnek az időt ahhoz, hogy arcát is adja nyilatkozatához. Majd néhány hónap múlva, amikor az ateisták benyújtják az egyházi nyilvántartásba vételi kérelmüket a bírósághoz.

Bodnár Attila tolmácsként dolgozik. Próbálom megfejteni, milyen hatásokra vált elkötelezett ateistává, de azt mondja, nincs különösebb magyarázat. A rendszerváltáskor örült a pártállam bukásának, ám arra nem számított, hogy a "kommunisták helyett visszajönnek az egyházak".

Az elmúlt tizenöt évben - panaszolja - szinte kötelezővé tették bizonyos vallási formák elfogadását. Az egyházak úgy viselkednek, mintha a család és az erkölcs keresztény vívmány lenne. Nem elég, hogy állami iskolákban is tanítanak hittant, sok helyen már azok a gyerekek kezdik kényelmetlenül érezni magukat, akik nem járnak bibliaórára. A munkaszüneti napok többségét a keresztény ünnepekhez igazítják, egyébként is - teszi hozzá a férfi -, az egyházak olyan gazdasági és politikai kiváltságokat élveznek Magyarországon, amelyek megengedhetetlenek egy szekularizált társadalomban.

Az elmúlt években Európában ijesztő mértékben megerősödött a vallási fundamentalizmus, és nem lehet tudni, mit hoz még a jövő - mondja Bodnár Attila. Az ateisták azonban nem csupán a vallási fundamentalizmust utasítják el, hanem magát a vallást is, úgy, ahogyan van: "az isteneket az emberek találták ki, az ateisták viszont a józan értelemben és a tudományos tényekkel alátámasztható igazságokban hisznek".

Korábban szóba került, hogy inkább egyesületet vagy pártot alapítanak, de a többség végül az egyház mellett döntött. Bodnár Attila szerint így jobban fel tudják hívni magukra a figyelmet, részesedhetnek az egyházaknak járó kedvezményekből, és például az egyszázalékos adófelajánlásokra is pályázhatnak.

Az isten- és vallástagadók a világhálón szerveződnek. A közelmúltban megjelent az interneten egy szándéknyilatkozat az ateista egyház létrehozásáról. Néhány nap alatt több százan jelentkeztek - állítja Bodnár. Az érdeklődés tehát nagy, de a társaság meglehetősen heterogén. Vannak mérsékelt, radikális és szélsőséges ateisták: ezek a kategóriák olykor egymásba csúsznak.

Formailag csupán annyi az előírás, hogy legalább száz ember kell egy vallási közösség létrehozásához. Annak semmi akadálya, hogy valaki több, tetszőleges számú egyház megalapításában részt vegyen. Tehát: ha száz ember összeáll, akkor annyi egyházat gründol, amennyit nem szégyell.c:primdoc20050813HV_HVateista1fej.jpgAbaligeti templombelsőFejér Gábor

Erősen megoszlottak a vélemények azokról a célkitűzésekről, amelyeket - nyers változatként - Viola Zoltán író fogalmazott meg. Követelései között szerepelt, hogy szüntessék meg az egyházak állami támogatását, az egyházakat tartsák el a hívek; az állam semmilyen módon ne járuljon hozzá a hitoktatás és a papképzés költségeihez; legyenek ateista műsorok a közszolgálati médiában, sőt legyen egy bevallottan ateista tévé- és rádióadó; hozzanak létre külön ateista temetőt "keresztek és giccses angyalkák nélkül".

Abaligeti templombelsõ
Abaligeti templombelsõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.