Mégsem indít szeptemberben űrrepülőt a NASA

Az amerikai  űrkutatási hivatal (NASA) közölte: szeptemberben valószínűleg nem indítanak újabb űrsiklót, mert nem tudnak gyors, egyszerű megoldást találni a szigetelőhab-problémára.

Bill Gerstenmaier, a problémával kapcsolatos vizsgálatot vezető NASA-illetékes azt mondta: a mérnökök még nem tudják, hogyan hárítsák el a hibát, de a külső üzemanyagtartály módosítására nyilvánvalóan szükség lesz.

Michael Griffin, a NASA vezetője azt mondta kedden, a Discovery 14 napos küldetésének sikeres befejezése után: a NASA mindent megtesz azért, hogy még az idén újabb űrsiklót bocsáthassanak fel.

Az űrhivatal letiltotta a repüléseket, mivel a Discoveryről, a külső üzemanyagtankról - mint kiderült - öt különböző helyről habszigetelő-darabok váltak le a július 26-i felbocsátáskor. Hasonló hiba okozta a Columbia tragédiáját 2003-ban. Griffin azt mondta, hogy ez az egyetlen dolog, amiben hibáztak, de addig nincs újabb  repülés, amíg meg nem oldják a problémát.

Korábbi információk szerint szeptember 22-re tervezték az Atlantis felbocsátását.
Gerstenmaier úgy fogalmazott: már nem tűnik reálisnak, hogy az Atlantis szeptemberben felemelkedhet, mivel az üzemanyagtartály egyes részein "kisebb műszaki módosításokat" kell végrehajtani.

A következő alkalom űrsikló felbocsátására novemberben adódik. A  NASA szakembere szerint az űrrepülőnek addigra rajtra készen kell állnia.

Péntekre halasztották a Mars-szonda fellövését

Péntekre halasztották  Mars-kutató szonda közép-európai idő  szerinti csütörtök kora délutánra tervezett felbocsátását -  jelentette be  az amerikai űrkutatási hivatal.
"Legalább 24 órával elhalasztottuk (a kilövést)" - közölte a NASA egyik illetékese.
A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű űreszköz  felbocsátását  azért halasztották el, mert az üzemanyagtartály feltöltésénél  szoftverhiba lépett fel. A feltöltést eleve késve kezdték a Cape  Canarevalban lévő Kennedy űrközpont felett átsöprő vihar miatt.
A szonda a tervek szerint a jövő márciusban érkezik meg a vörös  bolygóhoz, amely körül pályára állva csatlakozik a már ott keringő  Mars Global Surveyor és Mars Odyssey amerikai, valamint a Mars  Express európai kutatószondákhoz, miközben a másfél éve leszállt két  amerikai önjáró robot, a Spirit és az Opportunity a felszínen  folytatja kutatómunkáját többszörösen túllépve eredetileg tervezett  programidejét. Az űreszköznek eredetileg szerdán kellett volna útnak indulnia. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.