Régi-új kezekben a gondola.hu

A Szellemi Környezetvédelemért Alapítvány (SZKA) vásárolta meg a gondola.hu "polgári hírportált" működtető Netrióta Kft.-t.

Az alapítvány július elsejei hatállyal szerezte meg a kft. százszázalékos, hárommillió forint névértékű üzletrészét - olvasható a Cégközlönyben. A vevőnek és az eladónak az alapítója és a telephelye azonos.

A vevő alapítványt és a Netriótát is a Heti Választ működtető, Elek István által vezetett Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány (TTFK) hozta létre. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az előbbit feleslegesen, az utóbbit meggondolatlanul. A TTFK és az SZKA ugyanis azonos céllal jött létre. Az utóbbi induló vagyona 100 millió forint volt, a Heti Válasz lapkiadási költségeire 68 millió forintot költött, egyéb alapítványi céljaira viszont csak ötmilliót.

A számvevőszék, amikor a közelmúltban ellenőrizte az Orbán-kormány által létrehozott TTFK 2001 és 2004 közötti gazdálkodását, számos szabálytalanságra bukkant. A közalapítvány négy év alatt kétmilliárd forint állami támogatást kapott. A feltárt szabálytalanságok miatt az ÁSZ azt javasolta a kormánynak - amely elapasztotta a közalapítvány költségvetési támogatását -, hogy mérlegelje, szükség van-e a közalapítvány további fenntartására.

A közalapítvány kuratóriuma 2001-ben az alapító felhatalmazása nélkül hozott létre két egyszemélyes kft.-t: a nyomtatott hetilap kiadására a Heti Válasz Kft.-t 100 millió forint jegyzett tőkével (azóta is ez a cég a lap kiadója), a hetilap internetes verziójának működtetésére pedig a Netrióta Kft.-t, 70 millió forinttal. Mára mindkét cégtől megvált a közalapítvány.

A Heti Válasz Kft. 2001 májusa óta adja ki a hetilapot: a cég a közalapítványtól négy év alatt 871 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A kft.-nek a közalapítványtól kapott pénz duplája volt a bevétele, a múlt év végére mégis 30 milliós veszteséget halmozott fel - s el is értéktelenedett. A TTFK kuratóriuma tavaly tavasszal eladta a céget, méghozzá az ÁSZ által ugyancsak vitatott módon: ötmillió forintért, a sajtóhírek szerint a hírekből jól ismert Kékessy Dezső vállalkozó érdekeltségének.

A Netrióta Informatikai Kft. - a másik egyszemélyes társaság, amelyet a TTFK alapított - feladata a Heti Válasz és a közalapítvány internetes megjelenítése, illetve a gondola.hu és az uvegzseb.hu weblapok működtetése lett volna. Ezt azonban csak részben teljesítette: a közalapítvány honlapja mindössze a TTKF logójából állt (azóta az éves beszámolókat feltöltötték). Az uvegzseb.hu-t 2003 novembere óta nem frissítik, a hetivalasz.hu-t pedig január óta nem ez a cég működteti. E honlapok domainnevének tulajdonjogát ráadásul nem a Netrióta, hanem egy másik cég jegyezte be, amelynek ügyvezetője egyben a Netrióta ügyvezetője is volt. Emiatt nem hitelesítette a könyvvizsgáló a kft. 2001-es beszámolóját, aki ráadásul "nem látta bizonyítottnak a kft. eredménykimutatásában a nettó árbevétel 0 forintos összegét".

A kft. 274 millió forint költségvetési pénzt kapott az alapítótól, viszont vagyonának védelme nem volt teljes körűen megoldott. Az ÁSZ javasolta a kormánynak "a kft. további működtetésének felülvizsgálatát".

A közalapítvány állami támogatásának elapasztásával kezdődött folyamat újabb állomásaként értékelte a Netrióta Kft. eladását Elek István, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. Elek a Népszabadságnak azt nyilatkozta: miután a megszorítások, az intézmények tevékenységének korlátozása sem volt elegendő, a legköltségesebb tevékenységeiktől váltak meg. Tavaly eladták a Heti Válasz Kft.-t, majd miután a tavalyi költségvetési pénzt nem kapták meg, az idei büdzsében pedig már egyáltalán nem szerepelt a közalapítvány támogatása, a gondola.hu-ra is sor került. A céget hárommillió forintért vásárolta meg a Szellemi környezetvédelemért alapítvány, bár a vagyonbecslés szerint ennyit sem ér: az eszközöket értékesítették (az ÁSZ szerint részben a gondola.hu munkatársainak, "bagóért"), és immár irodájuk sincs. Ami megmaradt: a Kölcsey nyilvánosságelemző intézet, illetve a "Heti ökopol" címen szeptemberben induló "internetes hetilap", amelyet már maga a közalapítvány üzemeltet. - A számvevőszék jelezte: nem célszerű kft.-be szervezni egy tevékenységet, ha a cégnek nincs saját bevétele. Mi ezt megfogadtuk - jegyezte meg Elek István.

A Heti Válasz elsõ száma
A Heti Válasz elsõ száma
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.