Állami szőlőkészlet Orbánéktól

A Népszabadság információja szerint az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház az Orbán-kormány időszakában az akkori miniszterelnök felesége, Lévai Anikó résztulajdonában álló cégtől, annak tulajdonosaitól, illetve a Stumpf családtól több tízmillió forint értékben vásárolt szőlőt. Korábban a fideszes Répássy Róbert hazugságnak nevezte, hogy az Orbánékhoz kötődő Szárhegy-dűlőtől is vásárolt volna a kereskedőház. Ezzel szemben értesülésünk szerint a társaság 27 ezer kiló furmintot adott el a Tokajnak 2000-ben 2,7 millió forint fejében.

A kft. alapítói, tulajdonosai magánszemélyként is árultak szőlőt a kereskedőháznak: Kékessy Dezső, az Orbán-kormány volt párizsi nagykövete (12 millió forint értékben), Madarász László, a Postabank volt elnöke, Duda Attila és Szász I. Attila, Lévai Anikó volt szolnoki jogásztársa, egyébként éppen a Tokaj Kereskedőház jogi ügyeiben eljáró ügyvédi iroda vezetője (fejenként félmillió forint), Kállai Attila, a kft. ügyvezetője (négy év alatt több mint hatmillió forint értékben). Az eladók között találjuk Szőke Miklóst, a Magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal volt vezetőjét is, aki 1998 és 2002 között több mint 30 millió forintért értékesített szőlőt. Ez hasonló mennyiség és érték, mint amennyit és amennyiért Stumpf István akkori kancelláriaminiszter rokonai adtak el szőlőt az állami társaságnak.

A közelmúltban Kiss László, a kereskedőház jelenlegi vezérigazgatója beszélt az Orbán-bizottság előtt arról, hogy a 2002 végére indokolatlanul felhalmozódott nagy mennyiségű és gyenge minőségű készlet még a 2006-os és 2007-es év értékesítését is terhelni fogja. Ugyanakkor tudni kell, hogy éppen e vásárlásokra is 2000-2001-ben négymilliárd forintos állami támogatást kapott a Tokaj Kereskedőház Rt.

Szabó Zoltán szocialista képviselő az ügy vizsgálóbizottságában nemrég úgy érvelt: 2001-ben az összes többi borvidékre másfél milliárd forint állami pénz jutott, s a teljes támogatás 63 százalékát Tokaj kapta, miközben az ország szőlőterületeinek csak hat százaléka található a térségben. Szabó szerint hagyták volna inkább a tőkén a szőlőt, semmint hogy a világhírű tokaji borok rangját csökkentsék a rossz minőségű, ám drágán felvásárolt készletekkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.