Tíz közt a Sorstalanság

Tíz közt a Sorstalanság

Az Európai Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) az idei év tíz legjobb európai filmje közé választotta a Sorstalanságot. Koltai Lajos alkotása többek között Lars von Trier és Wim Wenders társaságában nyerte el az elismerést. A FIPRESCI a listát az év végén átadandó európai Oscar-díjakra ajánlásként továbbítja az Európai Filmakadémiának. (Munkatársunktól)

Ismeretlen Vivaldi

Melbourne-ben kétszázötven év óta először játszották el Antonio Vivaldi (1678- 1741) olasz barokk zeneszerző nemrég azonosított Dixit Dominus című, tizenegy tételből álló kórusművének egy részletét. A kéziratra Baldassare Galuppi műveként Janice Stockigt, a Melbourne-i Egyetem munkatársa bukkant rá Drezdában, ő ismerte fel benne Vivaldi munkáját. (MTI)

Bunraku Budapesten

Magyarországon lép fel egy japán bunraku bábszínház. Bunrakut eddig a közönség Japánon kívül nem láthatott: az utóbbi években egyetlen együttes lépett fel külföldön 2004 februárjában az UNESCO párizsi székhelyén, de zárt körben. A Magyarországra, majd Spanyolországba készülő együttes vezetője Kiritake Kandzsuro, s a 25 fős csapat tagja Takemoto Csitoszedaju narrátor, valamint Curusava Szejszuke, aki szamiszenen - egy gitárra emlékeztető, háromhúros hangszeren - kíséri az előadásokat. A japán együttes a Vidám Színpadon október 6-i kezdettel négyszer lép fel. (MTI)

Tom Lantos a levéltárban

Tegnap Tom Lantos, az amerikai kongresszus képviselője Simonyi András washingtoni magyar nagykövet kíséretében meglátogatta a Magyar Országos Levéltárat. A politikus a budai Várban megtekintette a levéltár központi épületét és tájékozódott a magyarországi levéltári anyag hozzáférésének szabályairól. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.