Uniós nyilatkozatháború a kínai ruhák importjáról

Nyilatkozatháború tört ki Peter Mandelson, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa és a tagországok divatárukereskedőinek képviselői között. A biztos szerint az európai importőrök tudatosan lépték túl a kínai textilruházati termékekre júniusban megszabott behozatali kvótát.

A kereskedők dühödten reagálnak: visszautasítják Mandelson vádját, és a Bizottság szemére vetik, hogy az figyelmen kívül hagyta a divatszakma működését, amikor az év közepén határozott meg egész éves mennyiségi korlátot, ugyanis akkor már több hónappal korábban megkötött szerződéseik voltak az őszi-téli árukra. 

Tiltakoznak a német, a brit, a dán, a svéd divatkereskedői szövetségek. Thomas Ostros svéd kereskedelmi és ipari miniszter nyíltan kimondta: az EU reagálása a kínai problémára erősödő és egyre nyugtalanítóbb protekcionista trendet mutat. 

Hetek óta témát ad a sajtónak, hogy több tízmillió darab kínai divatáru vesztegel európai vámraktárakban, illetve úton van hajókon Kínából. A pulóverekre megszabott behozatali kvótát múlt héten, a nadrágokét ezen a héten merítette ki a már „belföldiesített” árumennyiség.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.