Holnapra halasztották a Mars-szonda fellövését

Műszaki okok miatt egy nappal elhalasztotta újabb Mars-kutató szondájának az indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Az űreszköznek szerdán kellett volna indulnia a floridai Cape Caneveraban lévő Kennedy űrközpontból. A szakemberek azonban egy olyan hordozórakétán, mint amilyen majd a Mars Reconnaissance Orbitert (MRO) is a világűrbe repíti, műszaki rendellenességet  észleltek. Ezért a már az indítóállásban lévő Atlas V típusú hordozóeszköz navigációs rendszerét még egyszer átvizsgálják, hogy megállapítsák a kilövést nem veszélyezteti-e hasonló jellegű technikai hiba.

Az új startidőpontot csütörtökre, közép-európai idő szerint a 13 óra 50 perc és a 15 óra 35 perc közötti időszakra tűzték ki. A NASA-nak majdnem augusztus végéig van ideje arra, hogy a Mars esetében 26 havonként ismétlődő, mostani indítási ablakban útjára eressze a kutatószondát bolygószomszédunk felé. Az MRO a tervek szerint márciusban áll Mars körül pályára, majd több mint két éven át végez tudományos feladatokat.

2007-ben indul a kínai holdrakéta

Kína 2007-ben szándékozik felbocsátani első holdrakétáját, s még az idén újabb űrhajót indít a világűrbe emberekkel a fedélzetén - jelentette szerdán a kínai sajtó, Je Pej-csienre (Ye Peijian), a kínai űrprogram egyik vezetőjére hivatkozva. A Holdra küldendő rakéta nem visz majd embert a fedélzetén, de képes lesz e jelentések szerint puha leszállást végrehajtani az égitest felszínén, s ott műszereivel kutatásokat végezni.

A holdprogramtól függetlenül újabb két kínai űrhajós jut fel még az idén a világűrbe, s a tervek szerint öt-hat napot tölt majd ott  egy kínai űrhajó fedélzetén. Az ázsiai ország 2003 októberében küldött először embert a világűrbe.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.