Scorpiókat vesz Moszkva

"Érzem, hogy nem térek viszsza. Nincs semmi remény" - írta a tenger mélyén rekedt orosz mentő-tengeralattjáró legénységének egyik tagja fogságának harmadik napján. A Csendes-óceán mélyéről néhány órával később a brit haditengerészet segítségével kiszabadított ASZ- 28-as hétfős legénységének tagjai a partra lépve azt nyilatkozták: egy percig sem kételkedtek megmentésükben. Szergej Ivanov védelmi miniszterrel hétfőn, Petropavlovszk-Kamcsatszkijban lezajlott találkozójukon azonban kijelentették: az első naptól kétségeik voltak, mivel a kimentésükön dolgozó orosz erők rádión utasították őket: a titkos megfigyelőrendszernek sértetlennek kell maradnia. A tengerészek éppen e szerkezet javításán dolgoztak, amikor beleakadtak egy halászhálóba és a megfigyelőrendszer kábeleibe.

A csendes-óceáni flotta szokatlan nyíltságához és a külföldi segítség igényléséhez - mint arról beszámoltunk - az vezetett, hogy a legénység egyik tagjának a felesége értesítette a helyi rádióadót a balesetről. Mivel a flotta el akarta kerülni az öt évvel ezelőtt 118 ember életét követelő Kurszk tengeralattjáró okozta traumát, ezért hozzájárult, hogy az ASZ-28-ast külföldiek - elsősorban a brit Scorpio robotmentőhajó - segítségével hozzák a felszínre.

A kétmillió dollárba kerülő Scorpio-45 teljesítménye láttán az orosz fél tegnap bejelentette: két ilyen berendezést is vásárolnak a britektől. Régóta napirenden van a húszéves ASZ-28-asok 150 millió rubeles javítása is, ám erre nem jutott pénz. Két éve döntés született arról, hogy a védelmi minisztérium alatt meg kell teremteni a hadiflotta egységes mentőalakulatait, ám eddig ez sem valósult meg. A Kurszk-ügy után a flotta beszerzett két kisméretű, brit Tiger típusú mélytengeri robotmentőhajót, ám ezek - a védelmi miniszter szerint - Kamcsatkától messze, az európai vizeken voltak. Igaz, a segítségül hívott brit haditenerészet is nagy távolságból, légi úton juttatta el a Scorpiót.

A megmentett és a mentõ: az orosz ASZ-28-as és a brit Scorpio
A megmentett és a mentõ: az orosz ASZ-28-as és a brit Scorpio
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.