Bozóki szerint lezárult egy korszak a Hit Gyülekezetének történetében

Lezárult az a korszak, amikor a Hit Gyülekezete csak "megtűrt vagy szektásnak bélyegzett szereplője volt a magyar hitéletnek" - mondta Bozóki András kulturális miniszter, aki tegnap Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár társaságában látogatást tett a vallási közösség budapesti központjában.

"Én vagyok a magyar demokrácia történetében az első kulturális miniszter, aki ellátogatott ide, és ennélfogva ennek a látogatásnak szimbolikus jelentősége is van" - méltatta az eseményt Bozóki. Németh Sándor, a gyülekezet vezető lelkésze a miniszterhez hasonlóan történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót.

Az egyszázalékos adófelajánlások alapján a Hit Gyülekezete a negyedik legnépesebb egyház Magyarországon. A pünkösdi-karizmatikus irányzathoz tartozó keresztény vallási közösségnek több mint háromszáz csoportja van, ezek egy része a határokon túl működik. Követőinek száma ötvenezerre tehető.

A gyülekezet a pártállam idején, a hetvenes évek végén illegalitásban alakult meg, de a rendszeres rendőri zaklatások ellenére folyamatosan növekedett. A Hit Gyülekezete és az SZDSZ a kezdetektől kapcsolatában állt, ami az évek során egyre szorosabbá vált. Részben ezzel magyarázható az a válság, amelyet 1998 körül élt át az egyház: sokaknak nem tetszett, hogy a gyülekezet ennyire összefonódik a pártpolitikával. Több százan hagyták el a közösséget.

Az elmúlt években azonban a Hit Gyülekezete újra megerősödött, és a további fejlődés zálogát minden jel szerint a nyilvánosságban látja. Az egyház áttételesen tulajdonrészt szerzett az egyik kereskedelmi televízióban, amely hetente közvetíti a vasárnapi istentiszteleteket a budapesti Hit Parkból. A gyülekezethez kötődik a Hetek című hetilap és például az Új Exodus című folyóirat is.

Az egyház nem csupán a fővárosban, hanem több vidéki nagyvárosban is általános iskolát tart fenn, és Budapesten található a gyülekezet felsőfokú oktatási intézménye, a Szent Pál Akadémia.

A miniszter a negyedik legnépesebb hazai egyháznál
A miniszter a negyedik legnépesebb hazai egyháznál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.