Moszkva beáldozta volna a hét tengerészt?

Orosz lapbeszámoló szerint az orosz mentőalakulatok kezdetben nem akarták megmenteni a Kamcsatka közelében mozgásképtelenné vált orosz katonai mini-tengeralattjáró legénységét, mert attól féltek, hogy a munkálatok közben megrongálódik a parti megfigyelő rendszer antennája.

A Kommerszant című napilap Szergej Ivanov védelmi miniszter és a batiszkáf legénységének találkozóján elhangzottakat idézve azt írta kedden, hogy az egyik tengerész elmondta a miniszternek: arra kérték a mentésben részt vevő hajókat, hogy próbálják meg arrébb vontatni a tengeralattjárót, lehetővé téve ezáltal felemelését a hidroakusztikus berendezés fölé. A mentők azt válaszolták, hogy nem tehetik, mert Moszkvából utasítást kaptak az antenna megkímélésére.

A találkozón ugyancsak jelenlévő Viktor Gavrikov, az északkeleti katonai körzet parancsnoka a tengerész szavaiba vágott, és azt állította, hogy valamit összekeversz, ez lehetetlen, a mentőknek parancsba adták, hogy mentsenek meg benneteket, ne foglalkozzanak az esetleges anyagi károkkal.

A Kamcsatka partjai mentén elhelyezett egyedülálló antennarendszer lehetővé teszi, hogy az orosz haditengerészet nyomon kövesse az összes tengeralattjáró mozgását a Csendes-óceánon, illetve fenntartsa a kapcsolatot az orosz hadászati atom-tengeralattjárókkal. A külföldi katonai hírszerző szolgálatok többször megpróbálták megszerezni a rendszert alkotó antennák koordinátáit, így érthető módon az orosz katonai vezetők vonakodtak külföldi segítséget kérni, hiszen méterre pontosan fel kellett tárniuk a szupertitkos antenna helyét.

Az orosz újságok szerint elképzelhető, hogy a mini-tengeralattjáró hétfős legénysége csak annak köszönheti életét, hogy a nyilvánosság elé került a baleset híre. Még az orosz kormány napilapja, a Rosszijszkaja Gazeta is meglehetősen bíráló hangvételű cikkeiben kedden rámutatott, hogy a fegyveres erők képviselői igyekeztek eltitkolni az újságírók előtt, amit csak tudtak.

A közvélemény csak egynapos késéssel szerzett tudomást a múlt hét csütörtökén bekövetkezett szerencsétlenségről, de nem a haditengerészetnek köszönhetően. Petropavlovszk-Kamcsatszkijban mind a mai napig nem tudják, hogy ki volt az az asszony, aki péntek reggel telefonon értesítette a helyi Rádió-3 nevű adót a Berezovi-öbölben történt balesetről. Az információ közzététele után néhány órával egy meg nem nevezett katonai forrás megerősítette, hogy nagy baj történt, s innentől kezdve a titok már nem volt titok, szélsebesen terjedtek a hírek.

A csendes-óceáni flotta katonai ügyészsége hanyagság vádjával bűnvádi eljárást indított, miután az eddigi vizsgálatok szerint a mini-tengeralattjáró felkészítéséért és használatáért felelős személyek szabálytalanságokat követtek el. Az ügyészség 12 szakértői vizsgálatot rendelt el, és összesen húsz ügyészségi nyomozó foglalkozik az üggyel. Sokan attól tartanak, hogy a balesetért végül a tengeralattjáró parancsnokát, a 25 éves Vjacseszlav Milasevszkij tengerészszázadost teszik felelőssé.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.