A férfiak vagy a nők intelligensebbek?

Az amerikai Parade magazin megkérdezte olvasóit: vajon a nők vagy a férfiak okosabbak? A felmérés eredménye azt mutatja, hogy minden tizedik megkérdezett a férfiaknak adja az eszesebb szerepet.

Az intelligencia pontos meghatározása még ma is foglalkoztatja a szakembereket. Az IQ divatos fogalommá vált, és bár eredetileg csak a pszichológiában volt használatos, mára már sok mindent határozunk meg vele. Sokszor a műveltség, az előadókészség, az ügyesség, de még az udvariasság megfelelőjeként is előfordul. A kutatók a tudás, a találékonyság, a fantázia és a kreativitás egymáshoz való viszonyát vizsgálva megpróbáltak kérdőíveket kidolgozni, melyeknek többsége különböző korosztályoknak készült, és változó formában mérte az “intelligenciát". A magas intelligencia döntő részben kromoszómák szerencsés kombinációja, vagyis adottság. Leginkább problémamegoldó képességet, információk alkalmazásának tehetségét jelenti. Az intelligencia azonban semmit sem ér tudás, műveltség és szorgalom nélkül.

Az idióta és a zseni a két végpont

Az emberiség hatvannyolc százaléka a 85 és 115 IQ közötti intervallumba esik, 85 IQ alatt gyenge értelmi képességről beszélünk. Az 50 és 70 közötti IQ debilis, a 25 és 50 közötti IQ imbecillis, a 25 IQ alatti érték pedig idióta minősítést jelent. A 115 IQ feletti értékeket hasonló differenciákkal, a tehetséges szó fokozásával határozhatjuk meg, így 140 IQ felett nagyon kivételes tehetségről, 175 IQ-n túl pedig zseniről beszélünk. Az IQ-érték alapján nem lehet senkit megítélni, de sokszor - összevetve egyéb paraméterekkel - hasznos információként szolgálhat.

Az USA-ban az intelligencia mellett egyre nagyobb szerep jut az úgynevezett “citation index”-nek, amely a tudós rangját méri úgy, hogy a szaklapokban, médiumokban mennyi és milyen idézet jelenik meg tõle, hányan hivatkoznak rá.

Legszélesebb körben az úgynevezett Raven-féle vizsgálat terjedt el, melyben geometriai jelekből álló, több elemű sorozat hiányzó elemét kell kiválasztani a megadott lehetséges megoldások közül. Az értékelés során a kalibrálásból és a mintavételekből állandósítják a tesztet, majd korrelációs táblázatokkal megadják az intelligenciahányadost, az IQ-t, amely a tesztíró szellemi és biológiai korának hányadosa százzal megszorozva.

Minden tizedik ember hiszi: a férfiak okosabbak

A kizárólag amerikai olvasók körében végzett okossági közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka gondolta azt, hogy nincs különbség a két nem között, míg 10 százalék szerint a férfiak, 8 százalék szerint pedig a nők eszesebbek. A válaszadók fennmaradó része nem tudott a kérdésben dönteni.

A Parade magazin főszerkesztője - Marilyn von Savant, aki egyébként Guiness-rekordot jelentő 228-as intelligenciahányadost mutathat fel - egyéniben is készített egy sorrendet. Megadott egy ötvenfős listát, amelyről az öt legokosabbnak vélt személyt kellett kiválasztani. A top 50-ben egyetlen magyar szerepelt: a négyszeres női sakkvilágbajnok, szimultán világcsúcstartó Polgár Zsuzsa, aki a rangsorolásban végül a 19. lett. A listát egyébként Albert Einstein fizikus vezeti, majd Bill Gates és Marie Curie következik. A meglehetősen vegyes és szubjektív listában Steven Spielberg a 11., a dalai láma a 12., J. K. Rowling (Harry Potter szülőanyja) a 16., Pablo Picasso a 20., Jackie Chan pedig a 33. lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.