Húsz százalékkal nőtt a szervátültetések száma

Jelentősen emelkedett a donorjelentések száma az idei év első félévében Magyarországon 2004 hasonló időszakához képest - hangzott el azon a keddi budapesti sajtóbeszélgetésen, melyen a félév donációs és transzplantációs eredményeiről számoltak be.

Mihály Sándor, az Országos Koordinátori Központ (OKK) vezetője elmondta: a donorjelentések számának növekedése annak köszönhető, hogy a Hungarotransplant Kht. az idén kórház-látogatási programot indított. Arra kérték a kórházakat, hogy minden észlelt agyhalált szenvedett esetet jelentsenek minél gyorsabban. Kiemelte, hogy fél év alatt annyi kórházból érkezett jelentés, mint tavaly egész évben. Elmondta azt is, hogy a kivett szervek száma 17,33 százalékkal, míg a beültetett szervek száma 18,13 százalékkal nőtt.

Nő a donorjelentések száma, de a családi tiltakozások miatt meghiúsult esetek száma is nő - tette hozzá. Megjegyezte: Magyarországon jelenleg csak veseátültetés történik élő donorból, mely műtéteket csak Pécsett és Budapesten végeznek. Kiemelte, hogy élődonációval másfélszeresére lehetne emelni a veseátültetések számát. (Évente 300 veseátültetésből mindössze 10-11 az élődonoros.) Az OKK vezetője örömmel jegyezte meg, hogy az év végére 50-60 májátültetést hajthatnak végre. "A transzplantációs aktivitás tekintetében ez a legdinamikusabban fejlődő hazai transzplantációs program" - mutatott rá.

Mihály Sándor arra emlékeztetett, hogy Magyarországon még mindig jobban emelkedik a várólistán levő betegek száma, mint a rendelkezésre álló szervek száma. Elmondta azt is, hogy tüdőátültetést Magyarországon nem végeznek, ezeket a műtéteket 1996 óta Bécsben hajtják végre a rászorulókon. "Donációs tekintetben a tüdő területén lehet látni a legnagyobb növekedést" - jegyezte meg.

Borsi József, a kht. igazgatója hangsúlyozta: a Magyarországon elhunytak közül azok szerveit, akik életükben nem tiltakoztak ez ellen, kivehetik, a jogszabályok szerint utólag kell csak a családot értesíteni a kivételről. A mindennapi gyakorlat azonban az, hogy a hozzátartozók tudtával végzik a szervkivételeket Magyarországon - mondta. Kiskorúak donációjánál azonban a törvény előírja a hozzátartozói beleegyezést - tette hozzá. Megjegyezte, hogy Magyarországon néhol még nem gondolnak arra, hogy a gyógyítás egyik lehetséges formája lehet a transzplantáció.

Magyarországon körülbelül 1000 ember vár vesére, szívre 25, máj esetén ez a szám 30 és 50 között van, míg tüdőre körülbelül heten várnak - sorolta Mihály Sándor.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.