Az atomhatalmak lábbal tiporják az emberiség reményeit

Hatvan évvel a Nagaszaki ellen intézett atomtámadás után Ito Itcso, a Japán déli részén fekvő város polgármestere bírálta a nukleáris hatalmakat, különösen az Egyesült Államokat, amiért "semmibe vették nemzetközi kötelezettségeiket, és nem változtattak a nukleáris elrettentés politikáján".

Ezek a hatalmak "lábbal tiporják a világ népességének reményeit" - mondta a Béke emlékparkjában tartott hatvanadik évfordulós megemlékezés központi ünnepségén. Mintegy hatezer ember vett részt a központi megemlékezésen, köztük az atomtámadás több száz idős túlélője.

Ito külön is bírálta az Egyesült Államokat, amiért - mint mondta - tízezer atomfegyvert halmozott fel, kísérleti atomrobbantásokat végez, és az atomfegyverek új fajtáinak kifejlesztésén dolgozik. Felszólította az amerikai lakosságot: tegyen meg minden tőle telhetőt az atomfegyverek felszámolásáért.

Szorgalmazta továbbá: törvényben is rögzítsék hazájában azt az alapelvet, hogy Japán nem gyárt, nem birtokol atomfegyvert, és nem engedi meg, hogy ilyen fegyvert tartsanak hadrendben a területén.

A város lakosai egy perc néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perctől (közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 2 perctől), attól az időponttól, amelyben  1945. augusztus 9-én felrobbant a város felett az amerikai Bockscar bombázóról ledobott atombomba, a Fat Man (Kövér Ember).

A hirosimai atomtámadás után három nappal Nagaszakira ledobott atombomba 74 ezer embert ölt meg, további 75 ezernek pedig súlyos sérüléseket okozott. (MTI)

Emlkékünnepség a nagaszaki-i Béke Emlékmûnél
Emlkékünnepség a nagaszaki-i Béke Emlékmûnél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.