Ma talán leszáll az űrsikló

Már a második extra napot tölti a világűrben a Discovery legénysége. Eredetileg augusztus 7-én ért volna véget a repülés, azonban a NASA vezetői biztonsági okok miatt egy nappal meghosszabbították az utazást. Tegnap azonban a Kennedy űrközpont körzetében az alacsony felhőzet miatt először másfél órával eltolták, majd a továbbra is kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt mára halasztották az űrsikló leszállását.

Ma elvileg három helyszínre érkezhet meg a Discovery: a Kennedy űrközpontba, az új-mexikói White Sands bázisra, illetve az Edwards légibázisra. Az előrejelzés szerint a Kennedy űrközpont környékén ma is rossz idő lesz, így valószínűleg az Edwardson landol majd az űrsikló.

Ha a repülésirányítók ma kiadják a leszállási engedélyt, három perc kilenc másodpercnyi időre begyújtják a 340 kilométeres magasságban keringő Discovery hajtóművét. A lefékezett űrsikló megkezdi süllyedését. 130 kilométeres magasságban az űrsikló sebessége óránként 27 ezer kilométer. Speciális manőverekkel ezt tovább csökkentik, míg az út utolsó részén Eileen Collins, az első női űrsiklóparancsnok kézi irányítással navigálja a betonra a Discoveryt. A NASA váltig állítja, hogy nem lesz probléma a visszatéréssel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.