Választásra időzített uniós kampány

Több mint 2,5 milliárd forintos, 2008-ig tartó, összehangolt kommunikációs kampány indul, amely az uniós támogatások felhasználásáról, eredményeiről tájékoztatja a lakosságot. A kampány 2008-ig szól, ám a pénz nagy részét 2006-ban költik el.

Minden uniós tagállamnak kötelessége tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy mire, milyen eredményességgel költötte el a közösségi támogatásokat. Magyarországon az elmúlt egy évben erről nem nagyon volt mit mondani. Siker híján az uniós támogatásokkal kapcsolatos híradások inkább a negatívumokról szóltak: a döntésre, a szerződéskötésre, a pénzre hosszú hónapokig váró pályázókról és lassan fogyó forrásokról. Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint most már van miről beszélni, ezért kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, hogy az uniós fejlesztési támogatások kezeléséért felelős hazai intézmények indítsanak egy közös kommunikációs akciót. A bruttó 2,5 milliárd forint költségvetésű összehangolt kampány 2008-ig, az első Nemzeti Fejlesztési Terv teljes végrehajtásáig tart. A pénz 75 százalékát az EU, a többi 25-öt a magyar költségvetés állja.

A tervek szerint, az akció keretében 2006 végéig költenek el a pénzből kétmilliárd forintot, míg a választások utáni két évre - 2007-re és 2008-ra - összesen ennek negyede, 510 millió forint jut. A közelmúltban jelentek meg a médiavásárlásra, kreatív munkára, rendezvényekre, az írott és elektronikus sajtó tematikus összeállításaira kiírt pályázatok felhívásai az Európai Unió közlönyében. A közbeszerzési eljárások határidői miatt eredményhirdetésre november közepén kerülhet sor, a kampány pedig decemberben, januárban kezdődik.

A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak pályázatain 2004-2006 között öszszesen mintegy 677 milliárd forint nyerhető el. A július végi adatok szerint 22 ezer 894 pályázó kért támogatást az öt operatív program felhívásaihoz kapcsolódva. Kilencezer esetben pozitív döntés született, a nyerteseknek 488 milliárd forintot ítéltek oda a hatóságok, ami a saját forrásokkal együtt 704 milliárd forint értékű fejlesztést jelent az ország 1628 településén. Ebből a szerződéssel lekötött támogatások megközelítik az 50 milliárd forintot, a kifizetett támogatások összege pedig elérte a 28 milliárd forintot. Mint megtudtuk, 353 település 1185 nyertes pályázójának már érkezett európai uniós fejlesztési forrás a bankszámlájára.

Mindezek alapján úgy tűnik, 2005 az alapkőletételek éve lesz. Ezzel együtt megjelennek a Széchenyi-terv idejéből is ismert "hirdető" táblák, amelyeket ezúttal az EU tesz kötelezővé. A halászati beruházások esetében az 500 ezer euró, a többi fejlesztésnél pedig hárommillió euró összköltségvetésű projektek esetében a megvalósítás alatt óriásplakátokon, a befejezés után pedig emléktáblákon kell hirdetni, hogy a beruházás a közösség támogatásával valósult meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.