Spielberg forgat

Október végéig tart majd Steven Spielberg új filmjének magyarországi forgatása - értesült a Népszabadság. Az Oscar-díjas rendező péntek este érkezett Budapestre Máltáról, ahol több héten keresztül dolgozott a sajtó és a közvélemény teljes kizárásával.

Miképp a The Times of Malta napilap hétfői száma írja, még szóra sem méltatták őket. A cikk szerzője, Sarah Puntan-Galea kifejti, többször próbálkozott a stáb és a rendező közelébe kerülni, ám hiába, még a megbeszélt időpontokat is rendre lemondták.

A filmesek azt követően zárkóztak el ennyire a nyilvánosságtól, amikor a stáb egyik méregdrága technikai felszerelésekkel tele kamionja különös körülmények között felrobbant. A hivatalos magyarázat szerint a német gyártmányú gépjármű nem bírta a meleget, de az érintettek közelében szabotázsról beszélnek. Spielberg mindenesetre magyarországi szabadidejében otthon érzi magát: vasárnap családjával és testőreivel megnézte a gödöllői kastélyt, elégedett mondatokat írt a vendégkönyvbe, sőt még egy kürtőskalácsot is elfogyasztott.

Az egyelőre München munkacímű film az 1972-es müncheni nyári olimpia idején kezdődik, amikor szeptember 5-én palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. A német rendőrség kiszabadítási akciója totális fiaskó volt: mind a kilenc túsz életét vesztette. A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa-gépet.

A Variety című amerikai filmes szaklap szerint a Spielberg-film akkor kapcsolódik az eseményekbe, amikor az izraeliek egy képzett akciócsoportot indítanak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét, és bosszulja meg a müncheni vérengzést. Eric Bana játssza majd a különleges alakulat vezetőjét. Fontosabb szerepekben Mathieu Kassovitz, Geoffrey Rush és Daniel Craig is feltűnik majd a filmben.

A filmről a szaklapok sokszor Bosszú munkacímen írtak, utalva arra az azonos című 1984-es regényre, amelyet a magyar származású kanadai újságíró, George Jonas írt. A Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist
Team (Bosszú: egy izraeli antiterrorista alakulat igaz története) szintén az 1972-es müncheni nyári olimpia tragikus eseményeit követő izraeli hajtóvadászatot meséli el, és állítólag a csapat egyik tagjának információit vette alapul. A könyvből két évvel később tévéfilm készült Gideon kardja címmel Michael York főszereplésé-
vel. Mivel a Spielberg-film is ugyanezt a történetet dolgozza fel, sokan kapcsolatba hozták a két művet - lapunk hollywoodi tudósítója szerint ez a könyv a mozi alapja.

A Variety viszont úgy tudja, a rendező, igaz, nem hivatalos sajtóeseményen többször hangsúlyozta, hogy a film más szemszögből kíván a kényes témához nyúlni. A szaklap szerint az új cím - München - is azt bizonyítja, hogy Spielberg szeretné eloszlatni azokat a találgatásokat, miszerint a film Jonas könyvén alapul. Spielberg Jonas regényével ellentétben ugyanis arra törekszik, hogy mindkét oldal, így a palesztinok motivációját is bemutassa. Sőt az izraeli terroristavadász egység tagjainak az akcióval kapcsolatos kétségei is terítékre kerülnek majd - itt valószínűleg arról is szó esik, hogy vajon tényleg meggyilkoltak-e egy terroristának hitt ártatlan marokkói pincért. A téma kényessége miatt állítólag Spielberg még az egykori amerikai elnök, Bill Clinton szaktanácsát is kikérte a forgatókönyvvel kapcsolatban. Kérdés, ő is ott lesz-e a stáblistán.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.