Keddre halasztották a Discovery leszállását

Az amerikai űrhivatal (NASA) 24 órával elhalasztotta a Discovery űrrepülőgép visszatérését a Földre a Cape Canaveral-i űrrepülőtér térségében uralkodó felhős időjárás miatt.

A következő leszállási lehetőség kedden közép-európai idő szerint 11 óra 8 perckor adódik. Ha akkor is kedvezőtlen lenne az időjárás a floridai Cape Canaveral térségében, rendelkezésre áll két alternatív leszállóhely is, az egyik Kaliforniában, a másik Új-Mexikóban.

Az űrsikló a repülési terv értelmében közép-európai idő szerint 10 óra 47 perckor landolt volna a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy űrközpontban. A manővert úgy tervezték, hogy ha valami zavaró tényező közbejön, a Discovery tesz még egy Föld körüli fordulót, és 90 perccel később ismét próbálkozhat.

Az űreszköz jelenleg 354 kilométeres magasságban kering bolygónk körül. Ha az irányítóközpont megadja a végleges engedélyt, Eileen Collins parancsnok, másodpilótájával, Jim Kellyvel 3 percre begyújtja a Discovery két manőverező rakétáját, amelyek az űrjárműt  arra a magasságra vezérlik, ahonnan az már be tud lépni a Föld sűrű légkörébe. Az űrrepülőgép ekkor óránkénti 29 ezer kilométeres sebességgel fog száguldani, ami elég ahhoz végleg letérjen az orbitális pályáról, és megkezdje szédületes iramú ereszkedését a Föld felé.

Az ezután hátramaradt egy óra lesz a legkritikusabb időszak, mert ekkor derül, ki hogy a Discovery hővédőburka kibírja-e a súrlódástól gerjedő hatalmas hőséget.

A Discoveryt július 26-án indították el az űrállomásra eddig soha nem látott szigorú repülésbiztonsági intézkedések közepette. Az út legfontosabb célja az volt, hogy felébresszék Csipkerózsika-álmából az amerikai űrsikló-programot azt követően, hogy a Columbia 2003. február 1-jén bekövetkezett tragédiája után repülési tilalmat vetettek ki a megmaradt három űrrepülőgépre.

A Discovery útja az első eset, hogy a NASA űrrepülőgépet küldött a világűrbe a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája óta. A Columbia szerencsétlenségét az okozta, hogy felszálláskor megsérült az űrjármű hővédő pajzsa. Hasonló problémák keletkeztek a Discovery  felszállásakor is, de az amerikai szakemberek szerint az űrsikló ennek ellenére biztonságosan vissza tud térni a Földre.

Bizakodóan szólt a Földre történő biztonságos visszatérésről vasárnap a Discovery legénysége azután, hogy befejezte az űrrepülőgép utolsó ellenőrzését a Nemzetközi Űrállomásról való leválás után. Az űrhajósok ellenőrizték a repülés ellenőrző rendszert, és számítógép segítségével gyakorolták a leszállást a  hétfőre tervezett visszaérkezés előtt. "A Discovery kiváló formában van... Határozottan bízom a Föld légkörébe való visszatérésben" - közölte a fedélzetről adott interjújában Eileen Collins parancsnok.

Az "igásló"

A Discovery az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szolgálatában álló legrégibb űrsikló, 1984 óta teljesít szolgálatot. Első repülése 1984. június 26-án kezdődött volna, de akkor műszaki hiba miatt négy másodperccel a felemelkedés előtt lefújták a startot, és arra végül ugyanaz év augusztus 30-án került sor.

A NASA "igáslovának" nevezett Discovery sorrendben a harmadik amerikai űrsikló. Működésének kezdete óta harminccal több repülést teljesített, mint a többi, eredetileg öttagú amerikai űrflotta bármelyike. Összesen 240 napot töltött az űrben, és ezalatt 159 millió kilométert tett meg. Ez az űrrepülőgép vitte fel a kozmoszba a Hubble űrteleszkópot.

Mind a Challangerrel 1986-ban, mind a Columbiával 2003-ban történt szerencsétlenség után a Discoveryt választották ki arra, hogy a kényszerű szünet után elsőként folytassa az űrrepülőgép-programot. Az űrsiklót James Cook brit felfedező azon két hajójának egyikéről nevezték el, amellyel Cook - harmadik nagy útján - 1779-ben kikötött a Hawaii-szigetek Kauai nevű tagján.

(MTI)

Az ûrrepülõgép még egy napig kering a Föld körül
Az ûrrepülõgép még egy napig kering a Föld körül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.