Egy nőt és négy férfit gyanúsítanak a szervezéssel

Az ecuadori börtönökben fogva tartott magyar drogfutárokról szóló cikksorozatunkra érkezett reagálások között - Fenjves János caracasi tiszteletbeli konzulon kívül - egy névtelen levél írója is felhívta a figyelmet arra, hogy 2004 nyarán öt magyar elítéltet szállítottak haza venezuelai börtönökből. Az ott kiszabott tízéves büntetés hátralévő idejét magyar börtönökben és fegyházakban töltik a hazaszállított foglyok. A levél írója szerint sem a Külügyminisztérium, sem a Nemzeti Nyomozó Iroda nem volt kíváncsi arra, hogyan jutottak ki az érintettek a latin-amerikai országba.

A Venezuelából hazahozott foglyok közül ketten is Borsod megyei lakóhellyel rendelkeznek - olvasható a levélben -, és feltehetően ugyanazok a személyek működtek közre útjuk megszervezésében, mint az Ecuadorban elfogott miskolci drogfutárok esetében.

A Nemzeti Nyomozó Irodának egyetlen olyan személyről volt tudomása, akit tavaly az egyik venezuelai börtönből hoztak haza - mondta tegnap érdeklődésünkre Csintalan Pál, a nyomozó iroda kábítószer-ügyekben illetékes alosztályának vezetője. Az illetőt az iroda munkatársai a börtönben felkeresték és kihallgatták, ennek eredményeiről azonban nem kívánt részleteket közölni az alosztályvezető.

Mint megtudtuk, az Ecuadorban fogva tartott miskolci drogfutárok kiutaztatásával továbbra is öt személyt gyanúsítanak, közülük ketten előzetes letartóztatásban vannak, hárman pedig ismeretlen helyen tartózkodnak, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. A nyomozás adatai szerint a szálak egy miskolci nőnél futnak össze, aki nigériai élettársának kapcsolatain keresztül szervezte a drogfutárok útját. A nő sárospataki nagymamája ellen is eljárás indult, mert az idős asszony évekkel ezelőtt a ruhája alá rejtett kábítószerrel tért haza a Holland-Antillákról.

A jelenleg külföldön tartózkodó miskolci nő egyébként ügyvédjén keresztül cáfolta, hogy köze lenne az utóbbi hónapokban Ecuadorban lebukott fiatalemberek kiutaztatásához.

Az Ecuadorban fogva tartott miskolci drogfutárok hozzátartozóit a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai többször is kihallgatták, a szülőket kikérdezték a fiatalemberek kapcsolatairól, kiutazásuk körülményeiről. A lapunknak nyilatkozó hozzátartozók közül néhányan megemlítették, hogy a szervezőként megnevezett miskolci személyeket többször is látták a városban. A nigériai élettárssal rendelkező miskolci asszony mellett állítólag egy Robi nevű férfi állt a középpontban, s aszerint osztotta be a drogfutárnak jelentkező fiatalokat, hogy Ecuadorba vagy Venezuelába kell menniük. Az ecuadori vonalat egy Júda becenevű, a venezuelai szálat pedig egy Charley néven említett miskolci férfi tartotta kézben. Az egyik, lapunknak nyilatkozó szülő szerint a drogfutárnak jelentkező fiatalokat nemcsak jól fizető külföldi munkát ígérő apróhirdetésekben, hanem a miskolci Avas lakótelep egyik italmérésében is toborozták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.