Discovery: a nagy visszatérés

Magyar idő szerint ma délelőtt háromnegyed tízkor tér vissza az amerikai Discovery űrsikló. Egy nappal az előre tervezett augusztus 7-i landolás után ugyan, de mégis engedélyt kapott az amerikai repülésirányítóktól az űreszköz. Ez akár kisebb csodának is tekinthető, hiszen a múlt hét elején arra is volt esély, hogy az apróbb műszaki hibák miatt nem engedélyezik a visszatérést.

A múlt héten három űrséta alkalmával feltérképezték a fellövés, majd a pályára állás során keletkezett problémákat, az egyik séta alkalmával pedig eltávolítottak két szigetelődarabot is. Egy ideig úgy tűnt, hogy egy negyedik sétára is sor kerül, de végül a földi mérnökök arra a következtetésre jutottak, hogy nem érdemes hozzányúlni a parancsnoki kabin külső burkolatához. Egy közel félméteres és mintegy harminc centiméter széles darabot kellett volna megjavítani, de a földi szélcsatornás kísérletek után az a vélemény alakult ki, hogy nincs értelme az elem "megpiszkálásának".

Az űrsikló tehát elindult a Föld felé, így idejétmúlt minden olyan felvetés, hogy miként kerül vissza a héttagú legénység. Nincs szükség a tartalék gépre, az Atlantisra, és nincs szükség orosz Szojuz űrhajókra sem.

A Columbia 2003 eleji katasztrófája óta sok százmillió dollárt fordítottak az amerikai űrflotta korszerűsítésére. A biztonsági rendszer ma olyan problémákra is rávilágít, amire korábban nem is gondoltak. Az űrsiklónak például szinte minden pontját kamerával is meg tudják nézni, így derülhetett fény a Discoveryvel kapcsolatban felmerült technikai nehézségekre is. Több szakértő szerint az apró hibák ellenére ez az űrsikló minden idők legbiztonságosabb példánya. A remélhetően sikeres leszállás ellenére a jelenleg ismert űrsiklók repülésének "befellegzett". George W. Bush elnök tavalyi döntése szerint a flottát 2010-ben kivonják. Feladataikat egy újabb generációs gépcsalád veszi át.

A Discovery a hazaindulás elõtt
A Discovery a hazaindulás elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.