Angyalszárny és nyári zápor

 Nyáron három nagy veszély is leselkedik az emberre, állítja az agglegénység mellett mindmáig kitartó ismerősöm: a kullancs, a parlagfű és a házasság.

Ilyenkor szinte minden a szertartásról szól: dudáló konvojok, a ruhakölcsönzők akciós árai, és az sem ritka, hogy esküvő miatt éppen foglalt a kedvenc éttermünk. Holott a nyár néha kellemetlen meglepetéseket is tartogathat: jégesőt, viharokat, kánikulában hamar romlik a nagy műgonddal összeállított menü, és a rosszullét is kerülgetheti a násznépet.

Egy szombati nyári napra akár hét-tíz szertartás is eshet egy-egy népszerűbb budapesti kerületben, s bizony anyakönyvvezető legyen a talpán, aki a nyolcadik után is képes még valami újat mondani. Szántay Gáborné állítja, neki a VIII. kerületben nincsenek kész "lemezei": mára megtanult személyre szabottan köszönteni. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy minden valamirevaló anyakönyvvezetőben egy pszichológus van elrejtve: hamar kiszúrják, ha nem szívből jön az igen. Akik már a folyosón össze tudnak zördülni egy rosszul megkötött nyakkendő miatt, azoknak valószínűleg nem egy életre szól majd a boldogság.

- A nyakkendő miatt veszekedő pár egy év múlva el is vált, folytatja a történetet Csuport Gabriella anyakönyvvezető. - A válásról a halk szavú fiatalember csak annyit jegyzett meg, hogy már az esküvő idején is többen szóltak neki: nem illenek össze házsártos választottjával.

Néha viszont még ennél is nehezebben jön össze az igen. Szántay Gáborné egy 16 éves lányra emlékszik vissza, aki gyámhatósági engedéllyel ment férjhez.

- A szemén látszott, hogy nem érdekli az egész, hogy nincs itt, nincs jelen - meséli az anyakönyvvezető. - A legszívesebben azt mondtam volna, ne erőltessük ezt, maradjanak csak úgy, ahogy most vannak. De nem lehetett. Háromszázan szorongtak a teremben és kint, a folyosón, ráadásul a lány már terhes volt pár évvel idősebb vőlegényétől.

A házasság indokai között egyébként gyakran - szinte az esetek harmadában - szerepel a közelgő szülés. De lehet sürgető indok valamilyen halálos betegség, különféle lakáskölcsönök igénybevétele, sőt olyan is volt, aki azért alakította át egyik napról a másikra tíz éve tartó élettársi viszonyát, mert Japánba kívántak utazni a párjával. Ott ugyanis az élettársi jogviszony még nem elfogadott. Ugyanígy lehet vonzó a tartózkodási engedély megszerzése is, így boronálhatott össze például Szántay egy Trinidad és Tobagóból érkezett Mercedes-gyárost egy helybéli magyar lánnyal. A külföldi-magyar párosításban a román-magyar összetétel vezet, de egyre népszerűbbé válunk a britek és az amerikaiak számára is.

- Az interneten ismerkednek meg, vagy csak egyszerű turisták, akik itt ragadtak - meséli Csuport. S bár az újságíró főként a különlegességekre vadászik, az V. kerületben hamar elárulják, hogy ők inkább azt szeretik, ha semmi különös nem történik a szertartás alatt. Bár énekelt itt már a Pa-Dö-Dö, s járt már néhány illusztris vendég is erre, leginkább mégis a művészektől tartanak, mert ők, ha lehet, mindig előrukkolnak valamivel.

A gyermekkori álmok, az extrák néha még a minden hájjal "megkent" házasságszervezőkön is kifoghatnak. A magára angyalszárnyakat álmodó menyaszszonyon még segíthetett a színházi kellékessel ápolt barátság, ám azt az óhajt már ők sem tudták teljesítni, hogy valaki csak úgy alászálljon az oltár elé.

- Egyrészt a templomban is ellenezték az ötletet, másrészt mi is győzködtük az ügyfelet, hogy hát így könnyen a szoknyája alá látnak - eleveníti fel Weszelyné Rita házasságszervező ötévi munkájának egyik emlékezetes állomását.

A televízió és az amerikai filmek nemcsak e tekintetben tették meg a hatásukat: egyre inkább amerikanizálódik a magyar esküvői ízlés. Népszerű a szabadban tartott szertartás, a gardenparti, s úgy tűnik, lassan a vőfély szerepét is felváltja a ceremóniamester. Bár az előbbi a modernizálódás útján már a Viagra-versekig is eljutott, ma már sokakat zavarnak a vaskos, néha a fiatal pár kontójára eleresztett rigmusok. Ezzel ellentétben a ceremóniamester a diszkrét műsorvezető szerepét tölti be: levezeti a játékokat és felkonferálja az egymást követő "jeleneteket".

A költségek félmilliótól hárommillió forintig ívelhetnek, az utóbbiba már egy százfős, hajós esküvő is belefér tűzijátékkal, svédasztallal. A szakembereknek a közhiedelemmel ellentétben nem a nagy esküvők megszervezése jelenti az igazi kihívást, hanem a kisebbeké. Tíz-tizenöt fős násznépnek ugyanis jóval nehezebb éttermet és menüt találni.

Akárcsak a filmekben, az igazi házasságszervező szinte mindent képes megoldani. Nem okozhat gondot számára a lisztérzékenység, a galambröptetés megszervezése vagy egy nyári zápor. Sőt, a határozottabb anyósjelölteket is tudják "kezelni". Tapasztalataik szerint az előkészületek idején nem csupán az anyósellentétek bukkannak fel, de az is eldől, hogy ki hordja majd a nadrágot.

Az idő mindenképpen a házasságszervezőknek dolgozik, állítja Palásti Andrea, a Magyar Esküvő főszerkesztője. Bár a vidéki párok zöme még nem él ezzel a lehetőséggel, és még sok az internetről ötleteket gyűjtő, s azokat önállóan megvalósítók száma, a szervezés terhének átruházása egyre népszerűbb. Főként azért, mert ez legtöbbször szinte semmivel sem kerül többe. A házasságszervezők ugyanis többnyire az éttermek bevételéből kapnak jutalékot. Mások az esküvői költségvetés öt-tíz százalékát kérik, de megfontolandó szempont, hogy ez esetben egyebek mellett a telefon- és benzinpénzt is megspórolhatja a pár, hiszen szinte az utcáról sétál be a kész rendezvényre. Az is szempont lehet, hogy a tapasztalt szervezőt nehezebben verik át, erősebb kontroll alatt tarthatja a mások által alig átlátható részletkérdéseket. Senki sem érthet ugyanis mindenhez, és egy esküvő a csabai karajtól az emléktárgyakig számtalan buktatót tartogathat. A másra átruházott szervezés viszont azzal a kellemetlen érzéssel járhat, hogy a fiatal pár nem a saját, hanem valaki más esküvőjén vesz részt. Mintha csak a tévében látná, két reklámblokk között.

Az anyakönyvvezetõk hamar kiszúrják, ha nem szívbõl jön az igen
Az anyakönyvvezetõk hamar kiszúrják, ha nem szívbõl jön az igen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.