Közel 200 ezer látogatója volt a Művészetek völgyének

A Művészetek völgye egyik legsikeresebb fesztiválját zárult vasárnap, a közel ezer program közül mindössze 15-20 maradt el, a látogatók száma pedig megközelítette kétszázezret - mondta Márta István a fesztivál zárónapján az MTI-nek.

Több olyan program is volt, amelyre legalább ötször annyian szerettek volna bejutni, mint amennyi néző befogadására alkalmas volt a terem vagy sátor - tette hozzá a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója. Márta István hangsúlyozta: a tíz nap alatt megértek kánikulát, trópusi időjárást, monszunt és "telet" is, de a közönség mindvégig kitartott. Közlése szeriont az idei fesztivál első öt napja alatt kétszer annyian váltottak belépőt, mint a tavalyi rendezvény hasonló időszakában.

"Hála fővédnökünknek, a közönségnek, a jegybevételből jórészt sikerült a hiányzó költségvetési összeget pótolni" - tette hozzá az igazgató. Megjegyezte: a fesztivál teljes költségvetése 173 millió forintot tett ki, s összesen 70 millióval vágtak neki az idei programsorozatnak. Márta István hangsúlyozta: az öt községben - Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula és Monostorapáti - tíz nap alatt, mintegy 100 helyszínen közel háromezer művész lépett fel.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: várják a már megnyert, ám még át nem utalt pályázati összegeket is. Ha ezek a pénzek is "bejönnek", akkor "nullszaldóra kijön az idei fesztivál rendezése".

Márta István hangsúlyozta: a programok közül nagy sikere volt Kapolcson az Erdélyi udvarnak, ahol tánctanítás zajlott, s "telt házasak" voltak a gyergyószentmiklósi Figura Színház előadásai, tömegeket vonzottak az Székelyföld folyóirat irodalmi estjei is. Hozzátette: kiemelkedő volt az Ütősvölgy programsorozata, élén az Amadinda Ütőegyütessel és Dely István magyar-kolumbiai kongaművésszel.

Idén is hagyományosan nagy kelete volt Kapolcson a Malompart mini jazzfesztiváljának, ahová a kezdés előtt egy órával már egyszer sem lehetett bejutni. Megjegyezte: fantasztikus sikert aratott például Dés László zenésztársaival. Márta István szerint nagy közönséget vonzottak a világzenei programok is Taliándörögdön, a Klastrom színpadon, a monostorapáti rockszínpadnál pedig - idén először mehettek a völgybe rockzenekarok - minden este közel háromezer fiatal gyűlt össze.

A fesztivál igazgatója hangsúlyozta: idén lényegesen több irodalmi program volt a korábbiaknál, s mint mondta, a meghívott írók csak bámultak, hogy milyen rendkívüli az érdeklődés egy-egy irodalmi est iránt. A völgy íróvendége volt idén többek közt Konrád György, Spiró György, Eszterházy Péter, Garaczi László - tette hozzá Márta István. Megjegyezte: az idei fesztiválra jelent meg Ladányi András író, szociológus könyve is, Kapolcshoz hű maradni címmel.
Márta István végül elmondta: készült egy turisztikai, szociológiai felmérés is - ezer völgylátogatót kérdeztek meg -, s többek közt az derült ki, hogy egyáltalán nem tartották drágának a vendéglátós árakat, a napi 1.500, illetve a fesztivál teljes időszakára szóló 10 ezer forintos bérletet pedig kifejezetten kedvezőnek minősítette a megkérdezettek többsége. Döntő többségük azt mondta, hogy jövőre vagy később újra visszajön a völgybe - tette hozzá Márta István.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.