Legalább 40 rendőr sebesült meg belfasti zavargásokban

Negyven rendőr megsebesült a péntekre virradóra lezajlott belfasti zavargásokban. Az összecsapások azután törtek ki, hogy a rendőrség hat személyt letartóztatott három férfi közelmúltbeli meggyilkolása kapcsán.

A gyilkosságok az észak-írországi, a brit uralom fenntartását akaró protestáns szélsőségesek közti leszámolások sorába illeszkednek. A zavargások során több járművet, köztük egy autóbuszt, elloptak és felgyújtottak. A tüntetők benzines palackokkal dobálták a rendőröket, sőt, még egy kézigránátot is hajítottak rájuk.

2000 óta mintegy húsz embert öltek meg a különböző "lojalista" - angolbarát - csoportok közti belháborúban. Ezek eredetileg az ír republikánusok elleni védelmi szervezetek voltak. Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) által 1997-ben kinyilvánított tűzszünet nyomán azonban kitört köztük az ellenségeskedés a protestáns kerületek feletti ellenőrzésért, amely gyakran összefügg a kábítószer-kereskedelemmel és zsarolási ügyekkel. Az IRA a múlt héten ígéretet tett fegyvereinek beszolgáltatására, de a protestáns harcosok mindeddig nem válaszoltak a lépésre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.