Klónkutya Szöulban

Megszületett Snuppy, a világ első klónkutyája, a dél-koreai Szöul Nemzeti Egyetemén. A távol-keleti országban a "klónozás királyának" tartott Woo Suk Hwang vezette kutatócsoport sikeresen végrehajtott kísérletsorozatának végeredménye a most bejelentett afgánagár-kölyök.

A világ első klónozott emlősének, Dolly báránynak megalkotása során megismert sejtmag-átültetéses technológiával végrehajtott legújabb próbálkozás nem volt egyszerű feladat. Az eljárás során 1095 mesterségesen, - az apaállat fülsejtjének magja és egy magnélküli petesejt egyesítéséből - létrehozott embriót ültettek be 123 "béranyába", amelyből csak két állat jött világra. A legnagyobb nehézséget az érett petesejtek kinyerése okozta.

Gerald Schatten, a pittsburghi orvosi egyetem profeszszora, a kutatócsoport tagja, így kommentálta az eseményt:

- Annak ellenére hogy sok állatbarát milliókat áldozna ezek után kedvence feltámasztására, nem üzleti érdekből történt az afgánagár-kölyök életre segítése, célunk csakis tudományos érdekeket szolgál!

A császármetszéssel született kutyakölyök már április 24-én meglátta a napvilágot, azonban csak most jelentették be. A "béranya" egy sárga labrador volt, aki a kölyök ikertesvérét is világra hozta, de ő csak 22 napot élt.

Snuppyval egyébként tovább bővült az eddig klónozott állatsereglet. A bárány, az egér, a macska, a nyúl és a tehén után a kutya is felkerült a listára.

Egyes kutatók attól tartanak, hogy a sikert akár az ember klónozása is követheti, tekintettel arra, hogy a kutyák a legnehezebben másolható élőlények közé tartoznak. Az ebek, akárcsak az emberek, kaphatnak cukorbetegséget, rákot, lehetnek szívpanaszaik, agyi vagy ízületi bántalmaik, ezért az első klónozott kutyát, Snuppyt sokan e betegségek gyógyítását, kutatását elősegítő lehetőségnek tekintik. Erre utal, hogy a kutya 203 olyan génnel rendelkezik, amely emberi betegségek tanulmányozására is alkalmas, míg például a disznó csak 65-tel. Máris felemelték a szavukat azok, akik éppen Snuppyra hivatkozva az emberek klónozása elleni biztosítékok erősítését követelik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.