Elfeledett koreai herceg

A szöuli Csongno sugárúton hatalmas tömeg kísérte az utolsó koreai koronaherceg egyetlen fiának temetési menetét.

A hetvennégy éves korában elhunyt férfi a nagy múltú Csoszon-dinasztia utolsó egyenes ági leszármazottja volt. A búcsúztató megemlékezéseken azonban háttérbe szorult az a tény, hogy a királyi család oldalági leszármazottai korántsem haltak ki, s közülük többen nagyon is hétköznapi problémákkal küszködnek.

A Csoszon-dinasztia bukása szorosan összekapcsolódik Ko-dzsong király uralkodásával: a XIX. század végén az agresszíven terjeszkedő Japán Birodalom előbb a királynét gyilkoltatta meg, majd rákényszerítette az uralkodót, hogy mondjon le idősebbik fia javára. A gyenge akaratú örökös azonban csak három évig ülhetett a trónon, ugyanis 1910-ben Korea önálló államisága megszűnt, s az ország a Japán Birodalom részévé vált. Ko-dzsong király idősebbik fia később utód nélkül halt meg, így az országát vesztett dinasztia első embere Kodzsong kisebbik fia lett. A japánok persze gondoskodtak róla, hogy Jongcsin koronaherceg ne maradjon sokáig az országban, ezért Tokióban öszszeházasították egy Maszakó nevű japán hercegnővel. A koronaherceg így évtizedekre a szigetországban maradt, ráadásul a második világháború után Li Szin Man dél-koreai elnök elutasította a királyi család restaurációs igényeit.

Jongcsin koronaherceg végül is csak a katonai hatalomátvétel után, Pak Csong Hi tábornok-elnök személyes invitálására tért haza. 1963-ban a szöuli királyi palotához tartozó Tiltott Kert egyik rezidenciáját modernizálták a számára, ahol haláláig élt. Egyetlen fia idén júliusban halt meg, őt búcsúztatták a Csongno sugárúton.

De a királyi család korántsem halt ki, hisz Kodzsongnak egy alacsonyabb rangú feleségtől volt egy harmadik fia is. Üicsin herceg a gyarmati uralom idején is Koreában maradt, s tevőlegesen támogatta a földalatti függetlenségi mozgalmat. A japánok ezért előbb főnemesi titulusaitól fosztották meg, majd házi őrizetbe helyezték. Üicsin herceg azonban még így is igyekezett minden tőle telhetőt megtenni a koreai királyi család fennmaradásáért: a feltűnően jó erőben lévő férfinak ugyanis különféle feleségektől összesen tizenhárom fia és kilenc lánya született. Ők már jórészt szétszóródtak a világban, s csak kevesen tudták róluk, hogy Kodzsong király unokái. Volt köztük olyan, aki az ötvenes években Lengyelországban halt meg, de a legtöbben Amerikába kerültek.

A még életben lévő unokák közül egy viharos múltú, idősödő férfi gyakran szokott szerepelni a szöuli médiában. Li Szok úr a hatvanas évek második felében kommandósként harcolt a vietnami háborúban, majd hazatérve éjszakai lokálokban kezdett énekelni. A Galambfészek című romantikus slágerrel országos hírnévre tett szert, de később mégis úgy döntött, hogy inkább az Egyesült Államokban próbál szerencsét. Csak a kilencvenes években jött vissza Dél-Koreába, s állítólag egy ideig hajléktalan volt. Jelenleg a csondzsui egyetem történelem szakos hallgatóinak tart előadásokat a királyi család jobb napjairól.

A szöuli lapok a közelmúltban egy másik életben lévő unokát is bemutattak. Li Szok nővére, a most nyolcvanhat éves Li He Von asszony alighanem a legnagyobb változásokat élte meg, ami csak előfordulhat az emberrel. A feltűnő szépségű nő még a gyarmati uralom idején ment férjhez egy dúsgazdag koreai földbirtokoshoz, aki a Koreával szomszédos Mandzsukuóban is hatalmas ingatlanokkal rendelkezett. A felszabadulás után az észak-koreai és a mandzsúriai birtokok természetesen elvesztek, majd a koreai háború alatt a kommunista csapatok elhurcolták az osztály-idegennek számító férfit. Li He Von asszony így magányosan, egyre komolyabb anyagi nehézségek közt nevelte gyermekeit, míg végül a történelem furcsa fintoraként jegyárus lett a szöuli királyi palotában. Az idős hölgy jelenleg egy vidéki nyomornegyedben tengődik, s a szöuli lapoknak elmondta, hogy miközben a királyi udvar utolsó éveiről szóló televíziós szappanoperát nézi, csak zokogni tud. Kodzsong király és Mjongszong királyné láttán ugyanis mindig azok a történetek jutnak eszébe, amiket még édesapjától hallott a mára történelmi személyekké halványult családtagokról. Az idős hölgy azt is elmondta, hogy nagyobbik fia jelenleg taxisofőrként dolgozik Los Angelesben. Róla már végképp senki sem sejti, hogy dédnagyapja a hajnali csendesség országának királya volt.

Li Szok a Csoszon-dinasztia arcképcsarnokában
Li Szok a Csoszon-dinasztia arcképcsarnokában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.