Mauritánia: sikeres puccs

A Mauritánia elnökét megdöntő katonatisztek két évig akarják irányítani a nyugat-afrikai államot, ahol jelentős olajkészleteket találtak.

A gyors és vértelen szerdai puccs után nyugalom uralkodott tegnap Mauritánia fővárosában, Nouakchottban. A 2,9 millió lakosú nyugat-afrikai országot a tisztekből álló Igazságosság és Demokrácia Katonai Tanácsa irányítja, amely megdöntötte a több mint két évtizedig hatalmon lévő Maaouya Ould Taya elnököt. Nouakchott stratégiai pontjait továbbra is katonai egységek őrzik, de kisebb létszámban, mint a puccs idején.

Míg a mauritániai ellenzéki - jelentős részben iszlamista - erők üdvözölték az 1984-ben a hatalmat szintén puccsal magához ragadó Ould Taya megbuktatását, az Egyesült Államok, az Afrikai Unió és az ENSZ elítélte az államcsínyt. Tom Casey amerikai külügyi szóvivő szerint Washington az egyelőre Nigerben tartózkodó Ould Tayát tekinti az iszlám köztársaság törvényesen megválasztott elnökének. Az összeesküvők azt használták ki, hogy a hatvannégy éves politikus elutazott Rijádba Fahd szaúdi király temetésére.

Ould Taya népszerűségvesztésében jelentős szerepet játszott, hogy az 1990-es öbölháborút követően fokozatosan közeledett az Egyesült Államokhoz, az arab országok többségétől eltérően nem ítélte el a Szaddám Huszein iraki rezsimjének megdöntésére indított, amerikai- brit vezetésű hadjáratot, és a mauritániai közvélemény tiltakozása ellenére 1999-ben diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel - írta a Reuters.

A tizenegy Magyarországnyi területű Mauritániát irányító katonai tanácsról egyelőre anynyit tudni, hogy a tizenhét tisztből álló testület élén az a Ely Ould Mohamed Vall ezredes áll, aki a megbuktatott államfő biztonsági főnöke volt, s kulcsfigurának számított a vezérkari főnökből kormányfővé előlépett Ould Taya tábornok által vezetett 1984-es puccsban is.

A Reuters által idézett elemzők szerint a puccsot végrehajtó erők szervezettsége, a katonai-biztonsági apparátus köreiben élvezett támogatottságuk azt jelzi, hogy a hadseregnek elege lett Ould Taya diktatórikus, ugyanakkor az erőteljes nyugati közeledés miatt az Arab Liga tagjai között kakukkfiókának tekinthető rendszeréből. A szegénység mellett komoly problémát okoz-tak az arab-berber származású, a politikai-gazdasági posztokat uraló mórok és az ország lakosságának egyharmadát kitevő feketék közötti feszültségek.

A katonai tanács - amely közlése szerint két évig kívánja irányítani a muzulmán országot - a puccsot azzal indokolta, hogy "véget akartak vetni a mauritániai népnek rengeteg szenvedést okozó totalitárius rendszernek". Kérdés, hogy a fegyveres erők átadják-e a hatalmat, és milyen politikai változásokat fogadnak el.

Az iszlamista erőkkel szemben igen keményen fellépő, az "irányított" elnökválasztásokat sorra megnyerő Ould Taya megdöntésére az elmúlt években számos sikertelen puccsot kíséreltek meg. A tábornok-elnök az utóbbi időben "gazdasági csoda" ígéretével próbálta leszerelni a rezsimmel szemben egyre elégedetlenebb közvéleményt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.