Patthelyzet Pekingben

Az észak-koreai nukleáris programokról folyó pekingi hatoldalú tárgyalások tizedik napja is eredménytelenül zárult tegnap. Egyes nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy Phenjan az egyetlen, aki nem kívánja egyelőre aláírni a közös nyilatkozatot. A viták érdeméről gyakorlatilag semmit sem lehet tudni.

A tét nagy, hiszen ha ez a forduló eredménytelenül zárul, az gyakorlatilag a pekingi tárgyalások végét jelentheti. Bár a hat félből öt valószínűleg egyetért a közös nyilatkozat aláírásának szükségességében, az azonban megosztja őket, mi történjék akkor, ha ez mégsem valósulna meg. Az Egyesült Államok alternatívaként azt tudja elképzelni, hogy akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul további gazdasági szankciókat kérve. Kína és Oroszország ezt ellenzi, ráadásul mindkét ország vétójoggal rendelkezik a testületben.

A közös nyilatkozat tervezetéről annyit lehet tudni, hogy azt Kína készítette, s hétfő óta már a negyedik változatot vitatják a felek. Hírek szerint tegnap főképp a kínaiak igyekeztek meggyőzni az észak-koreaiakat. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a korábbi fordulók gyakorlatától eltérően már folyamatosan tíz napja tárgyalnak. Ez azt jelenti, hogy valamiben még mindig bízik mind Észak-Korea, mind az Egyesült Államok. A japán delegáció környékéről származó információk szerint a hét végén még biztos folyatódnak a tárgyalások. Kulcskérdés feltehetően az, hogy Phenjannak legyen-e polgári célú nukleáris programja, amit Washington ellenez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.