A valláson bukhat meg Ankara

Az Európai Bizottság tegnap figyelmeztette az ankarai vezetést, hogy a vallási intézményekről kidolgozott török törvénytervezet nem elégíti ki a vallásszabadságról szóló európai követelményeket. Eközben vitatják Ankara elkötelezettségét Ciprus elismerésének megtagadása miatt is.

A bizottság szóvivője szerint az új tervezetben van javulás, de a dokumentum még mindig nem teljesíti az Európai Bizottság által szabott követelményeket. A dokumentum ugyanis továbbra sem garantálja a nem muzulmán közösségek vallásgyakorlatának szabadságát. A vallásszabadság ügye azonban nagyon fontos az EU számára, s a török csatlakozási tárgyalások lényegi kérdése lesz.

Törökország október harmadikán kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az ankarai vezetés azonban a múlt hét pénteken egy külön nyilatkozatot adott ki, leszögezve, hogy az EU-török vámunió aznapi kiterjesztése (ami a tárgyaláskezdés előfeltétele volt) nem jelenti a Ciprusi Köztársaság elismerését - erre válaszul egyes tagországok kérdésessé nyilvánították az októberi kezdést. Elsősorban francia vezetők használták ki a török kormánynyilatkozatot arra, hogy a tárgyalások megkezdésének elhalasztását javasolják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.