Ki a felelős Beszlanért?

Szándékosan húzódik az egyetlen életben maradt besz-lani terrorista pere - állítja a Beszlani Anyák Bizottságának elnöke. Szuszana Dugyijeva szerint a május 17-én Vlagyikavkazban indult tárgyalás célja, hogy a hatóságok a felelősséget egyedül Nurpasi Kulajevre hárítsák.

Hivatalosan a fiatalember az egyetlen terrorista, aki túlélte az orosz erők 2004. szeptember 3-i ostromát. A csecsen fegyveresek két nappal korábban foglalták el az észak-oszétiai Beszlan iskoláját, túszul ejtve 1340 embert. A terrorista akció és a biztonságiak ostroma során 340 ember vesztette életét, köztük 186 gyermek.

A szervezet és az áldozatok hozzátartozói szerint azonban a terroristák mellett felelősség terheli az ostromot megindító különleges egységek vezetőit is, így a Szövetségi Biztonsági Szolgálat oszétiai csoportját vezető Valerij Antyejevet, a helyi belügyi erők felett rendelkező Kazbek Dzantyejevet és az észak-oszét köztársaság volt elnökét, Alekszandr Dzaszohovot. (Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg éppen a beszlani terrortámadás miatt nem újította meg a kaukázusi köztársaságot hét éven át irányító politikus megbízatását.)

A per alatt számos szemtanú azt állította, hogy a terroristák között orosz és balti emberek is voltak, akik azonban eltűntek a belügyiek ostromát megelőző napon. A hivatalos álláspont szerint azonban nincs életben más terrorista.

Beszlanban a múlt héten eltemették az áldozatok azon testrészeit, amelyeket nem tudtak azonosítani a rosztovi laboratóriumban. A sír fölé emlékművet állítanak a 11 hónappal ezelőtti terrorista támadás áldozatainak.

A vasutasok napján Putyin elnök az ágazat dolgozóit köszöntötte Scserbinka állomáson
A vasutasok napján Putyin elnök az ágazat dolgozóit köszöntötte Scserbinka állomáson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.