Ahol kevés a villamosmérnök

Egy amerikai világcég új üzemet létesített Szombathelyen. Ez foglalkoztatási szempontból és az életminőség javítása szempontjából is jelentős. Az új üzemben ezer dolgozó jut munkához.

Telekommunikációs és számítástechnikai eszközök, valamint más elektronikai berendezések javításával foglalkozó szervizüzemet létesített Szombathelyen az amerikai Jabil Global Services. A floridai székhelyű világcég 25 millió eurót - hatmilliárd forintot - költött a beruházásra, amely fél év alatt készült el. Az új üzem a tervek szerint ezer embert alkalmaz majd.

Galler Károly, a cég szombathelyi egységének ügyvezető igazgatója elmondta: a napokban megtörtént a 18 ezer négyzetméter alapterületű csarnok és a kiegészítő létesítmények műszaki átadása, és beindult a próbaüzem is. Hozzátette: a működés 350 alkalmazottal indul, ez év végére már hétszázan lesznek, jövőre pedig újabb háromszáz dolgozót állítanak munkába. Munkaügyi szakértők nagy jelentőséget tulajdonítanak az új üzemnek, mivel Vas megyében - ahol az utóbbi időkben több vállalat is bezárta kapuit - jelenleg 8800 munkanélkülit tartanak számon. Megtudtuk: a létszám feltöltésénél gondot okoz a villamosmérnökök, a teszttechnikusok és az analitikai műszerészek hiánya. Ezért a Vas Megyei Munkaügyi Központ nyolcvan ember átképzéséhez 12 millió forint támogatást nyújt. Éder Géza, a munkaerő-piaci szervezet megyei igazgatója közölte: szükségesnek tartja nappali vagy más jellegű elektronikai és mechanikai szakképzés beindítását. Ennek költségei megteremthetők. Megtudtuk: a tavaly megszűnt Philips-üzem csarnokaiban már akkor megtelepedett a Jabil egy másik gyáregysége, amely sok olyan munkást alkalmaz, aki a holland cég felszámolása miatt veszítette el munkahelyét.

Ipkovich György, Szombathely polgármestere azt mondta: az új szervizközpont példája a közlekedésfejlesztés és az ipartelepítés közvetlen kapcsolatának. Hozzátette: nemrégiben - egyebek mellett - azért építették meg az osztrák határon lévő bucsui átkelőtől a vasi megyeszékhelyig vezető gyorsforgalmi utat, hogy vonzzák a befektetőket, a beszállítók pedig az osztrák A2-s autópályáról gyorsan eljuthassanak a szombathelyi ipari parkhoz. A polgármester fontosnak tartja azt is, hogy a Jabil új egységével már nem a piac hullámzásának kitett, betanított munkát igénylő üzemről, hanem a magasabb képzettséghez kötött diagnosztikai és javító-szolgáltató tevékenységről van szó. Ez jobb jövedelemszerzési lehetőségeket biztosít több száz munkavállalónak, nívósabb megélhetést az érintett családoknak.

A cég hatmilliárd forintot költött a beruházásra
A cég hatmilliárd forintot költött a beruházásra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.