Szélerőműdömping a Bakonyban

Néhány napon belül a Bakonyban megkezdi működését az ország legnagyobb szélerőműve. A dán szélerőműgyártó cég a jövő év végéig várhatóan további 55 hasonló erőművet épít Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében.

Néhány napon belül megkezdi a próbaüzemet a Veszprém megyei Szápár határában az ország jelenlegi legnagyobb szélerőműve - tudtuk meg a beruházás lebonyolítását és a kivitelezést végző szombathelyi Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjétől, Csákány Miklóstól. A létesítményt a szélerőmű gyártója, a dán Vestas Wind Systems A/S németországi leányvállalata úgynevezett távfigyeléssel működteti majd.

A szápári szélerőmű paraméterei igen impozánsak: a torony magassága 80 méter, a rotorlapáttal együtt 125 méterre emelkedik a talajszint fölé. A lapátok által rajzolt kör átmérője 90 méter. A hatalmas méretű elemeket csak speciális járművekkel lehetett a bakonyi településre szállítani, a torony felállításához szükséges darut pedig csupán a helyszínen tudták öszszeszerelni. A szélerőmű névleges teljesítménye 1,8 megawatt, évente 5 millió kilowatt villamos energiát képes termelni, ami nagyjából 2400 háztartás éves áramfogyasztásával egyenlő.

A Vestasnak a szápári objektum az első magyarországi referenciamunkája. Csákány Miklóstól megtudtuk: a szápári szélerőmű megépítése 610 millió forintba került, amelyből 122 millió forintot tett ki az állami és uniós támogatás. A létesítmény élettartama megfelelő karbantartással meghaladhatja a húsz évet, miközben a beruházás a tervek szerint nyolc év alatt megtérül.

Csákány Miklós elmondta, a közeljövőben a szápárinál nagyobb szélerőműveket is építenek majd a környéken. A Vestas másik nagy teljesítményű erőművének - a 2 megawattos, 105 méteres toronynak - a felállítása 40-50 millió forinttal kerül többe. Az ügyvezető hozzátette: ebből a két típusból az idén öt, a jövő év végéig pedig további ötven szélerőművet helyeznek üzembe a Bakonyban és Győr-Moson-Sopron megyében, így a beruházások összértéke meghaladja majd a harmincmilliárd forintot. A következő torony a Szápár szomszédságában található Csetény határában épül fel.

Fábik Ferenc, Szápár polgármestere tudósítónknak elmondta, a szélerőmű üzembe helyezésével kétszeresére emelkedhet a település helyi adó bevétele, mivel a létesítmény működése alapján várhatóan évente mintegy 2,2 millió forintos iparűzési adó illeti majd meg a falut. Szápáron egyébként nem voltak ellenzői a beruházásnak, a képviselő-testület is egyhangúlag szavazta meg a szélerőmű felépítéséhez szükséges önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítését. A település és környéke az egyik legszelesebb része a Bakonynak, az elmúlt években telente többször is előfordult, hogy a hatalmas hófúvások miatt Zirc felől nem lehetett közúton megközelíteni a falut.

Csákány Miklós kérdésünkre cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint a Vestas az elkövetkező években Magyarországon építené fel új közép-európai szélerőműgyárát. Az ügyvezető igazgató szerint a híresztelések mögött az állhat, hogy az egész régióban - így idehaza is - látványosan nő az igény a szélerőművek építése iránt.

Szápári látkép szélerõmûvel
Szápári látkép szélerõmûvel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.