Olcsó légkondicionálók levélből

A kánikula felértékelte a hűvös árnyékot. A kertes házak tulajdonosainak már most érdemes a jövő nyárra gondolni, és megfontolni, hogy milyen növényekkel lehet a házat védeni az izzó napsugaraktól.

A nyári kánikulai napokon is kellemes lakókörnyezet kialakításának egyik fontos eleme a megfelelő növényzet telepítése az épület körül. A mostani energiaáraknál megfontolandó, hogy a havi 15-30 ezer forintos áramköltséggel, vagy borostyánnal hűtenek egy száz négyzetméteres lakást. Meg kell jegyezni: gyakorlatilag ugyan bármikor lehet növényeket telepíteni, arra számítani kell, hogy igazi árnyékoló hatásukat csak évek múltán fejtik ki.

A hűtést legegyszerűbben a viráglugast alkotó kúszó és kapaszkodó növények sokasága oldhatja meg. Némi többletköltséggel és ötlettel elérhető, hogy ezek ne csak a talajon terebélyesedjenek, hanem függőlegesen és a lugason is virágesővel és tetszetős levelekkel hűsítsenek.

Vannak önmaguktól léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodók. Mások csak gyenge indákkal igyekeznek támaszkodni, s vannak olyanok, amelyek csak növekednek, s számukra támasztékról és rögzítésről kell gondoskodni. Mindenekelőtt azt kell leginkább eldönteni, hogy milyen célt szolgál a futtatás.

A falra futtatott örökzöld borostyán légkondicionálóval felérő, hűsítő növény. A nyári felmelegedés elleni védelem egyfajta megoldása lehet a homlokzatra futó növények telepítése, vagyis a zöld homlokzatok kialakítása. Tavasztól őszig az összefüggő levélfüggöny árnyékol. Sok mindent kibír, de leginkább az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli. Vannak azonban olyan változatai is, amelyek a tűző napot is elviselik, ha fiatal korában rendszeresen öntözik a tövét. A borostyánnal hosszú együttlétre lehet készülni, ugyanis nem ritkák az évszázados példányok. Sokan úgy vélik, hogy a növény a házak vakolatát, a falakat, sőt az egész házat tönkreteszik. Ebben sok igazság van, de a kőművesek szerint ha jó a vakolat, akkor a borostyán nem árt a háznak. Ezt látszanak igazolni a több száz éves angol borostyános házak.

A vadszőlők is lombdíszül szolgálnak. Ősszel zöld leveleik színeződnek (akadnak eleve színesebb levelű fajták is), de télen a növény kopasz lesz. A borostyánhoz hasonló tekintélyes kort megélnek a különböző vadszőlők, amelyek tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezért a házfalra futó növénynél érdemes figyelni, miként halad előre, s a tilalmas helyről azonnal le kell tessékelni, mert ha megkapaszkodott, akkor már nehezen távolítható el. Egyik legelterjedtebb faja a repkényszőlő, ám ez a növény - ha magára hagyják - leginkább vízszintesen terjed. A melegkedvelő növény nemcsak a falakon, hanem rézsűkön, mélygarázsok oldalfalain is jól érzi magát. Az ötlevelű vadszőlő, a csúf tűzfalak megszépítője már igazi falmászó. Szereti a sok vizet, de a tűző napot nem. Amennyiben viszont a repkényszőlővel osztozik a helyen, elviseli a napot, mert a másik árnyékot nyújt neki.

Ha örökzöld növényt választanak, akkor télen a levelek egymásra lapulva szigetelő légréteget zárnak be, ezért az ilyen növények telepítése a ház, a lakás északi homlokzatára ajánlott.

Egy nagy lombhullató fa is kiváló árnyékoló szerkezetnek számít, hiszen nyáron véd a tűző napsugarak ellen. Télen, lombját veszítve nem sötétíti az ablakokat. De lehet magasabbra növekvő cserjékkel is védekezni a hőség ellen.

Van, aki a légies szömörcét alkalmazza, a különleges borzas "hajzata" érdekesen szűri a fényt. Szömörcéből rengetegféle van, a más-más kontinensről származó fajokat csak a genetikai rokonság köti össze, és az, hogy tavasszal a kert tulajdonosát a frász kerülgeti, hogy elfagyott a növénye. Nem kell megijedni, a szömörcék későn ébrednek.

A szömörcefélék a különleges növények közé tartoznak. Mintegy 600 fajuk él a trópusokon és a szubtrópusokon. A mérsékelt éghajlati övbe csak néhány faj került. A cserszömörce vagy másik nevén parókafa tojásdad levelei ősszel barnába hajló okkersárga, piros színekben pompáznak. Ennek a Földközi-tenger vidékétől Kínáig elterjedt fajnak sárga fáját magyar sárgafa néven hozzák forgalomba, és színanyagát bőrök festésére használják. Az észak-amerikai torzsás szömörce összetett lándzsás, durván fogazott, mutatós levelei az okkersárgában játszó vörös színekben pompáznak. Az ázsiai borzas termésű szömörce tojásdad, kihegyesedő levélkékből álló összetett levelei ősszel narancsszínűre változnak. A szömörceféléket tejjáratok kialakulása, olajok, balzsamok jellemzik. Szömörce a délkelet-ázsiai mangó, a brazíliai kasufa, amelynek elefánttetű néven ismert termése a kasufa, a mexikói disznószilva, amelyet hétezer éve termesztenek. A szömörcefélék gazdaságilag legjelentősebb faja az édes tahatiszilva.

czaunerp@nepszabadsag.hu

Kockázatos mediterrán import

Meglehetős kihívást jelent az Európa mediterrán tájain nyaralóknak az ottani növényvilág hazacsempészése. Autójukban magukkal hoznak Olaszországból, esetleg Görögországból néhány növényt. Nem csoda, hogy az Olaszországban, Görögországban nyaraló növénykedvelőket rabul ejtik a fényes levelű, attraktív virágú, buján hajtó növények, és autójukban magukkal is hoznak párat. Hiszen a mindenütt megtalálható növényárusoknál a hazai árak töredékéért szép példányokat vásárolhatnak.

Sok jóra azonban ne számítsanak, mert a párás, napfényes klímához szokott növények csak néhány napot, esetleg hetet vészelnek át az átlagos magyar éghajlaton. Nem teljesen reménytelen azonban a mediterrán növények tartása. Tanácsolható, hogy magyarországi kertészetben, faiskolai lerakatnál szerezzék be a növényt, és ha szerencséjük van, akkor az eladó elmagyarázza a különleges tennivalókat. Amennyiben ezt megfogadják, évekig gyönyörködhetnek a nyári emlékként tartott cserjében, fácskában.

A mediterrán növényekkel a legtöbb gondot azonban a teleltetésük okozza: a legtöbb ilyen virág, bokor és fa számára véget ér az élet, ha a szabadban éri őket a tartós hideg. Ezek után a kertészkedő mediterrán álmainak határt szab a lakás vagy a télikert növénybefogadó készsége. Rajtuk segíthetnek azok a legújabb teleltető vállalkozások, amelyek a hideg idejére üvegházakba, fóliasátrakba menekítik a kényes növényeket. (Cz. P.)

A trópusi árnyékoló, a szömörce, más néven a parókafa
A trópusi árnyékoló, a szömörce, más néven a parókafa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.