Magyarul is beszél a romániai tudakozó

Magyarul is "tud" augusztus elsejétől a Romtelecom előfizetőinek telefonszámairól tájékoztató tudakozó szolgálat, miután Nagy Zsolt, a román kormány hírközlési és informatikai minisztere hétfő délben hivatalosan felavatta a román telefontársaság első magyar nyelvű szolgáltatását.

A hivatalos "megnyitóra" a romániai telefontársaság, a Romtelecom marosvásárhelyi székhelyén lezajlott sajtóértekezlet keretében került sor. Dan Pazara, a Romtelecom bukaresti központjának PR-igazgatója a sajtótájékoztató bevezetőjében elmondta, hogy a telefontársaság valós igényekre válaszolva indítja el új szolgáltatását. Nagy Zsolt, a román hírközlési és informatikai tárca vezetője elismerő szavakkal méltatta a Romtelecom vezetésének megértő és készséges magatartását a körülbelül egymillióra tehető romániai magyar nyelvű telefonáló igényének kielégítésével kapcsolatban.

Miután bemutatta a román vezetékes telefontársaság új szolgáltatásának műszaki hátterét, a miniszter "szemléltetésül" maga hívta fel a 932-es számon jelentkező, Brassóban működő tudakozót s magyar nyelven kérte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal hívószámát. A Romtelecom hívószám-tudakozójának magyar nyelvű szolgálatos operatőre másodperceken belül megadta a kért információt. Ezzel a hivatalos felavatás meg is történt, a magyarul beszélő információs szolgálat elkezdte "üzemszerű" működését.

Porcsalmi Bálint, a miniszter kabinetfőnöke az MTI-nek elmondta: a Romtelecom előfizetői a hét minden napján - a hétvégeket is beleértve - reggel 7 és este 10 óra között Románia bármely pontjáról közvetlenül és ingyenesen hívhatják a "magyarul beszélő" 932-es tudakozót. Belföldről, a Romtelecom-hálózaton kívüli vezetékes vagy mobil telefonhálózatból azonban csak Bukarest távolsági hívószámának (021) tárcsázása után lehet elérni a 932-es számon jelentkező szolgáltatást. Ebben az esetben a hívó fél számára 15 eurócentbe kerül egy háromperces beszélgetés, csakúgy mint a Romtelecom egyéb tudakozó szolgálatának tárcsázásakor. A magyarul "tudó" 932-es külföldről is elérhető Románia nemzetközi hívókódja (40) és a fent már jelzett bukaresti távolsági hívószám tárcsázása vagy "bepötyögtetése" után.

Nagy Zsolt a sajtótájékoztatón bejelentette: az igények és a technikai feltételek függvényében a jövőben lehetővé válhat a Romtelecom más tudakozó szolgáltatásainak magyar nyelvű "megszólaltatása" és a most beindult szolgáltatás működési idejének kiterjesztése is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.