Akár már ősszel tárgyalhatják a bíróságok Varga Tamás ügyeit

Varga Tamás ügyvédje még ezen a héten beadja a perújítási kérelmet a Buda-környéki Bíróságra és a Dunaújvárosi Városi Bíróságra, s várakozásai szerint a nyári ítélkezési szünet után, akár már ősszel újratárgyalhatják a két ügyet.

Zamecsnik Péter a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában felidézte: három ügyben kérték ügyfele kiadását a magyar hatóságok a hollandoktól, ebből kettőben jogerős szabadságvesztésre ítélték a vállalkozót.

"Nos, miután mindkét ügyben azt lehetett megállapítani, hogy Varga Tamás elítélésére a távollétében került sor, ezért az alkotmányos garanciáknak megfelelően - amelyeket a büntetőeljárási törvény is tartalmaz - meg kell ismételni, perújítani kell ezeket az eljárásokat" - mondta az ügyvéd.

Hangsúlyozta: ezen garanciális elvek alkalmazásakor "nem lehet különbséget tenni, hogy valaki önszántából nem él ezekkel a jogosítványokkal vagy teljesen más okból nem él".

"Csak azt lehet megállapítani, hogy a védekezés szabadsága, a védekezésének előterjesztése ebben a tekintetben korlátozva volt, ha pedig ez így van, akkor módot és lehetőséget kell adni, hogy ezt megtegye" - tette hozzá.
Megjegyezte: ez a magyarázata annak, hogy a két jogerős bírósági ítélet ellenére nem kezdte meg a szabadságvesztés büntetés letöltését Varga Tamás.

Az ügyvéd elmondta: az alapügyben eljáró bíróságokon múlik, mikor kezdik újratárgyalni Varga ügyét.
"Én a héten, maximum a jövő hét elején már az írásbeli perújítás iránti kérelmet benyújtom" - mondta.

Az ügyvéd arra számít, hogy jelentős mértékben csökkentik Varga Tamás büntetését. Mint mondta, a Budakörnyéki Bíróság által tárgyalt autócsempészési ügyben "a tényállás 90 százaléka az Európai Unióból történő gépkocsi-behozatalt tartalmazza, az európai uniós tagságunkkal az ilyen jellegű áruk megszűntek vámárunak lenni a közösségi vámjog szerint, ehhez képest ezekre nézve bűncselekményt nem lehet elkövetni, ha pedig nem lehet elkövetni, akkor elítélni sem lehet valakit".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.