Erdély a fő vendég

A Művészetek Völgye legnépszerűbb helyszínei napközben: az ivókutak és a hegyesdi tó. Este a jóval enyhébb időnek hála viszont igazán elviselhetővé vált a fesztivállégkör. A szinte kibírhatatlan forróság dacára még a kritikus időszakokban is meglehetősen sokan érdeklődtek a programok iránt.

Délelőtt még szellősen mozognak a látogatók, estére viszont újra a korábban megszokott tömeg araszol a helyszínek között. (A közönség napközben fürdőzik, este kultúrálódik.) Autóban egy órát is lehet araszolni a kapolcsi főutcán. Onnan kilépve pedig várni kell, hogy leülhessünk egy kocsmában vagy kávézóban. (Márta István fesztiváligazgató szerint kétszer annyian voltak a nyitónapon, mint tavaly.) Jelzem, a kocsmákból, kávézókból és a kézművesvásárokból valahogy jóval több van, mint mondjuk két éve, árulnak mindenfélét a házi bodzaszörptől az aszalványokból és magvakból készült édességen át a bioételekig. És persze van (kicsit sem bio-) lángos, palacsinta, kolbász, hamburger, kürtőskalács, csavaros fagyi, sör, bor és isteni pálinka. A magyar látványkonyha és környéke az árairól, nem az ízeiről híresült el. Féltenyérnyi csirkemellet két kenyérrel nyolcszázért mérnek, ugyanakkor a kiszuperált vagonokból kialakított restiben már négyszázért ehetünk főzeléket, a pörkölt is a megfizethető kategóriába tartozik. A helyi boltok és gyümölcsárusítók is garantáltan jól járnak.

A Völgy fő vendége Erdély. Ez így valószínűleg kicsit sután hangzik, de mondjuk úgy: a Hargita megye tanácsának gyergyószárhegyi alkotóközpontja segítségével reprezentálja magát a Völgyben az erdélyi képző-, ipar-, nép-, zene-, film- és színházművészet, az irodalom, a könyv- és folyóirat-kiadás.

Ritka vendégek a Völgyben a kortárs táncosok. Bár Fehér Ferencék előadása betegség miatt elmaradt, Hargitay Ákos és Michaela Pein, valamint Ladjánszki Márta és Berger Gyula táncprodukciói közönségükre találtak. Az újdonságok közé tartozik a Völgy Egyeteme, ahol szombaton - a hírek szerint - tömegek voltak kíváncsiak Heller Ágnes és Gyenge Zoltán beszélgetéseire Erósz és a filozófia kapcsolatairól - az Immanuel Kant szexuális élete című kötet alapján. A vigántpetendi Zöld udvarban délutánonként Balaton-játszóház várta a gyerekeket, Taliándörögdön, az Egyszervolt Völgyudvarban szinte egész nap a legfiatalabbaknak szerveztek játékokat, bábelőadásokat, koncerteket, élő mesterségek műhelyét, regélő meselabirintust. Hogy milyen a program, azt a dörögdi szállásunkon lakó két és fél éves Ábelen tesztelhettük. Őt például az Aprók tánca hozta lázba, és a konyhában szívesen adott belőle utólagos bemutatót. Az Ősök házában, a katolikus plébánián szintén meséket mondtak, meg történeteket a Balaton-felvidéki gyökerekről, múltról. Ebben a faluban található a Civil Völgy, a koncerteket és kurzusokat adó Ütősvölgy és a Hungarofest Kht. támogatásával létrejött háromnapos József Attila-folyam a Klastromszínpadnál. Ez utóbbiban programon volt - többek között - Kurtág György József Attila-töredékek című műve, Jelenczki István Eszmélet után című filmje, a költő 25 verse az Új Színház művészeinek és stúdiósainak tolmácsolásában, beszélgetés Faludy Györggyel, Sebő Ferenc és zenekara, Hobo estje, József Attila minden versének felolvasása (hangfelvétel), rögtönzések, a Parnasszus irodalmi folyóirat élő József Attila-emlékszáma, és - lapzártánk után - Kaláka-koncert, Merlin Kommandó.

Pulára megint beköltözött a Bárka Színház. Egyik legkurrensebb munkájuk a (nem) mindennapi irodalom- és zeneprogramjuk. Pénteken Térey Jánossal, szombaton Esterházy Péterrel és Dés Lászlóval, vasárnap Parti Nagy Lajossal.

A rock- és a másik ütősvölgy is Monostorapátiban van. A Petőfi Csarnok rockszínpada kicsit elüt a szokásos Völgy-programtól, de határozottan állíthatjuk, hogy az Anima Sound Systemre meglehetősen sokan voltak kíváncsiak.

Az ütősök házigazdája Apátiban az Amadinda együttes. A hírek szerint itt ünnepelte negyvenötödik születésnapját az amadindás Rácz Zoltán, akinek a fesztiválgazda Márta István negyvenöt méter kolbászt rendelt ajándékba. De a meglepetés nem érkezett meg időre, mert - mint mesélték - a meglepetés a falvak között kolbászolt.

Kocsmákból, kávézókból és a kézmûvesvásárokból valahogy jóval több van, mint korábban
Kocsmákból, kávézókból és a kézmûvesvásárokból valahogy jóval több van, mint korábban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.