Az ösztöndíj nem szociális segély

A roma diákok egy része eddig úgy kapott ösztöndíjat, hogy beiratkozott ugyan az iskolába, de a félévet nem végezte el. Az esélyegyenlőségi tárca szeretné elérni, hogy az ösztöndíj ne szociális segély legyen, hanem a tanulást segítő támogatás.

Most már biztos, hogy a roma diákok az idén már nem, csak a szeptemberben kezdődő iskolai félév végén - tehát jövőre - juthatnak hozzá ösztöndíjukhoz. Az ösztöndíjak odaítéléséről eddig a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány döntött. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter néhány hete arról tájékoztatta a közalapítványt, hogy a "pályázók jogosultságával kapcsolatos problémák miatt" a tárca csak a jövő év elején utalja át az ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges 640 millió forintot. Az Országos Cigány Önkormányzat közleményben fejezte ki megdöbbenését. A közalapítvány rendkívüli ülést hívott össze, de a kuratórium határozatképtelennek bizonyult. A minisztérium úgy érezte, lépéskényszerbe került, és bejelentette, hogy "saját hatáskörébe vonja a roma tanulók ösztöndíjának kifizetésével kapcsolatos ügyek intézését".

A tavalyi év végén kiderült, hogy esetenként nem cigányok is pályáztak a cigányok pénzére: a rendőrség több tízmillió forintos csalás miatt indított nyomozást. A minisztérium ennél is súlyosabb gondnak tartja, hogy a roma diákok sok esetben csak beiratkoznak az iskolába, felveszik az ösztöndíjat, de a félévet nem végzik el.

Göncz Kinga tegnapi sajtótájékoztatóján adatokkal támasztotta alá állítását. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kimutatására hivatkozva közölte, hogy a legutóbbi tanév első félévében még mintegy 21600 roma diák kapott ösztöndíjat, a második félévben már csupán 11 700. A lemorzsolódók aránya tehát megközelítette az ötven százalékot. Jogi értelemben nem lehet visszaélésről beszélni, az viszont tény, hogy a havi néhány ezer forintos ösztöndíj eddig gyakran szociális segélyként működött, és nem az eredeti célt, az iskolai teljesítmény javítását szolgálta.

A kormány fontosnak tartja, hogy a roma gyerekek minél nagyobb számban tanuljanak tovább, és ennek ne legyenek anyagi akadályai - jelentette ki Göncz Kinga. A tárca szeptember végéig meghirdeti az új pályázatokat, de pénzt csak azok kaphatnak, akik jövő év februárjában igazolják, hogy befejezték a félévet. (Megjegyzendő: ezzel ki lehet szűrni a "megélhetési diákokat", de a többiek, a becsülettel és jól tanuló romák is rosszul járnak.) Utalt arra, hogy a származás és a megfelelő tanulmányi eredmény mellett később a szociális helyzetet is figyelembe veszik az ösztöndíj odaítélésekor, de a mostani pályázati kiírásban még nem alkalmazzák a rászorultság elvét.

Kétmilliárd forint áll rendelkezésre a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének segítésére - mondta tegnap Daróczi Gábor, az oktatási tárca miniszteri biztosa. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésére elnevezésű pályázatra olyan iskolák adhatják be munkáikat, ahol a hátrányos helyzetű diákok száma eléri a százat, vagy arányuk a létszám 20, de nem több, mint 50 százaléka. Az igényelhető támogatás legkisebb összege 13 millió, a legnagyobb ennél a pályázati formánál 23 millió forint lehet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.