Alig javul az autók üzemanyag-takarékossága

Alig javul a közúti járművek üzemanyag-takarékossági mutatója, legalábbis az Egyesült Államok útjain. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség szerint minimális a javulás a múlt évhez képest és az 1987. évi adatnál pedig 5 százalékkal rosszabb.

Az ügynökség úgy találta, hogy a Honda modellek a legtakarékosabb kocsik az idén Amerikában, ahol összességében a 2005-ös modellek egy gallonnyi, azaz 3,8 liternyi üzemanyaggal az adatvételezés kezdete óta átlagban 21 mérfölddel többet tudnak menni. 1987-ben ez a takarékossági előny még 22,1 mérföld volt, 1997. óta azonban gyakorlatilag nincs változás, a takarékosság 20,6-21 mérföld egy gallon üzemanyagra számolva. A Hondák esetében ez érték az idén 25,1. A nem takarékos autók között a Ford vezet, esetükben a megtakarítás 19,5 mérföldnyi, míg az amerikaiak kedvenceinél, a kisteherautóknál és városi terepjáróknál (az eladott idei modellek mintegy felét alkotják) 18,2, ami mindazonáltal a legjobb érték a 80-as évek óta.

Az ügynökség illetékese szerint az amerikai kormányzat nem alkotott megfelelő törvényt arra, hogy az autógyártókat az üzemanyag-takarékosság javítására ösztökélje, mindegyik a maga elképzelése szerint próbál előre haladni ezen a téren, de esetenként visszalép.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.